DF ønsker mere bankgaranti

Udenlandsk frygt mod danske bankfusioner skal bekæmpes af staten.
Det her er det vanskeligste spørgsmål at besvare for den danske banksektor
Det her er det vanskeligste spørgsmål at besvare for den danske banksektor Foto: POLFOTO, Adrian Joachim

Nu skal de danske bankers kreditværdighed have et boost i udlandet. Sådan lyder tankerne fra Dansk Folkeparti, der især vil hjælpe mindre danske banker i fusionstanker. Det skriver Politiken.

Når danske banker vil fusionere, kræver deres internationale kreditorer ofte, at bankerne indfrier gælden her og nu af frygt for konkurs. Det gør det vanskeligt for danske banker at fusionere, og det vil Dansk Folkeparti nu afhjælpe.

"Vi vil gerne lave specifikke ordninger, der hjælper det lille pengeinstitut med en statslig garanti på den her internationale långivning, som gør, at de her internationale långivere siger, at de vil afstå fra at lade det hele forfalde til betaling i forbindelse med fusionen," siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF) til Politiken.

Han idéer bakkes op af professor Jesper Rangvid fra Institut for Finansiering på Handelshøjskolen i København (CBS); en professor der ellers kraftigt har advaret mod mere støtte til de danske banker.

"Det kan være et problem for pengeinstitutterne at gennemføre en fusion, hvis de internationale långivere kræver deres tilgodehavende udbetalt. I fald bankerne skal have en håndsrækning, kan det her være en af de få ting, der kan være fornuftige at gøre," siger professoren.

Hver gang en dansk bank krakker, bliver det vanskeligere for de tilbageblevne banker at låne penge i udlandet. Siden Fjordbank Mors måtte lade livet, er flere andre danske bankers kreditrating i udlandet allerede dykket.

Kilde: Politiken

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.