DF kræver undersøgelse af lægers snyd med asylsøgere
Dansk Folkeparti vil nu have undersøgt, om læger snyder med lægeerklæringer for at hjælpe asylsøgere. Lægeforeningen er åben for en undersøgelse, mens integrationsministeren ikke er afvisende.

Skrevet i samarbejde med Christina Agger, chag@avisen.dk 

Snyder nogle danske læger med lægeerklæringer for at hjælpe asylsøgere med humanitær opholdstilladelse?

Det spørgsmål vil Dansk Folkeparti (DF) nu have en ekspertundersøgelse af. Samtidig er lægernes egen organisation – Lægeforeningen – klar til at kigge sine medlemmer efter i kortene, hvis det er et politisk ønske.

Det sker, efter at en af Dansk Røde Kors mest benyttede psykiatere – Eric Schaumburg – for nylig i Ugeskrift for Læger og i Nyhedsvisen har anklaget flere af sine kolleger for at overdrive eller skrive forkerte lægererklæringer, hvor der står, at asylsøgerne er mere syge, end de reelt er. Lægerne overdriver ifølge Schaumburg, fordi de vil hjælpe asylsøgere med humanitær opholdstilladelse, der kun gives til svært syge mennesker.

Kritiske øjne

»Der er grund til at tage kritikken meget alvorligt og undersøge det. Derfor mener jeg, at det er rimeligt, at man nedsætter et undersøgelsesudvalg eller en kommission, hvor der indgår læger, der med kritisk øjne kan gennemgå nogle af de lægeattester, der er lavet,« siger indfødsretsordfører Søren Krarup (DF).

Om det skal være en stikprøveundersøgelse eller en undersøgelse af særligt udvalgte lægeerklæringer, vil Krarup ikke lægge sig fast på, før han selv har undersøgt sagen nærmere.

Uanset hvad, vil Lægeforeningen gerne medvirke til en undersøgelse.

Gode hjerter

»Når nogle mener, at vi har et problem med lægeerklæringer, vil vi gerne deltage i en sådan undersøgelse. Vi håber naturligvis, at påstandene viser sig at være forkerte, for vi kan ikke leve med, hvis nogen læger lader deres gode hjerter løbe af med sig og skriver pyntede erklæringer,« siger Hans Buhl, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg.

Den nye integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech (V), vil nu tale med Dansk Folkeparti om muligheden for en undersøgelse.

»Det er klart, at hele asylsystemet står og falder med, at man kan stole på de lægeerklæringer,« siger hun.


faktaboks

»Adskillige« asylsøgere får en lægeerklæring på, at de er svært psykisk syge, selvom det ikke stemmer.

Sådan lød kritikken i sidste uge fra Eric Schaumburg, psykiater for Røde Kors.

Schaumburg mener, at nogle læger bevidst overdriver, hvor syge asylsøgerne er, for at hjælpe dem .

Udtalelserne har ført til en strid blandt psykiatere, da flere er uenige med Schaumburg.

via Listen To News