DF kræver forklaring af USA
DF anbefaler Gade at tage kontakt til USA for at få undersøgt sag om Afghanistan-fanger til bunds.

»Som en af USA’s tætteste allierede kan vi selvfølgelig ikke være tjent med ikke at have fået disse oplysninger udleveret. Jeg vil anbefale forsvarsministeren, at vi fra dansk side retter henvendelse til den amerikanske forsvarsledelse for at komme til bunds i denne sag,« siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører Hans Kristian Skibby.

Politiken bringer i dag nye oplysninger i sagen om de 31 afghanske fanger, som danske soldater tilbage i 2002 udleverede til amerikanske soldater – og ifølge dokumentarfilmen ’Den Hemmelige Krig’ – også udleverede til tortur.

En fange blev trukket rundt i affald. En anden blev slået til blods, mens en tredje fik stukket to fingre op i anus, mens han lå i en sygeseng. Sådan lyder beskrivelserne i nogle af de ti vidneerklæringer fra amerikanske forhørsledere, der siger, at der blev anvendt systematisk tortur og mishandling i den amerikanske fangelejer i Afghanistan, hvor danske soldater afleverede fanger.

Hans Kristian Skibby mener desuden, ligesom forsvarsministeren, at det danske auditørkorps bør se på de nye oplysninger i sagen, men mener ikke, som Enhedslisten og SF, at der er behov for en uvilidig undersøgelse af sagen.

»De nye oplysninger giver ikke fornyet grund til at tro, at de danske soldater kunne vide, at de udleverede fanger til tortur og har derfor ikke noget med den danske sag at gøre. Det her handler om, at Danmark muligvis ikke har fået nogle oplysninger, vi burde have fået af vores amerikanske allierede. Det skal vi have undersøgt, og så skal vi have undersøgt troværdigheden af de ti forhørslederes udsagn,« siger Hans Kristian Skibby.