DF kalder Guantanamo nødvendig
Den amerikanske lejr har været en nødvendig løsning i moderne krig, mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen (DF), som ønsker at ændre Geneve-konventionen

Guantánamo-lejren på Cuba har været en nødvendighed.

Det mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen.

Han mener, at i den internationale krig mod terror, som USA indledte mod Taleban og al-Queda i Afghanistan, er næsten umuligt at sjældne mellem, hvem der er gode og onde.

»Guantánamo-lejren har været en nødvendighed i den situation, som amerikanerne stod i.

Du får mig ikke til at sige, at Guantánamo er den mest optimale løsning. Men jeg synes, det har været en nødvendighed, fordi Geneve-konventionerne ikke passer til moderne krig,« siger Søren Espersen.

Han foreslår, at Geneve-konventionen ændres, så den passer til moderne krigsførelse.

»Jeg håber, man vil lave Geneve-konventionerne om, fordi det er en hel anden type fanger, man ser på Guantanamo, end da konventionerne blev vedtaget. Det betyder ikke, at fanger ikke skal stilles for en dommer, men det er et udtryk for, at vi skal opdatere nogle forældede konventioner,« siger han.

Søren Espersen lægger ikke skjul på, at han helst så Guantánamo-lejren nedlagt. Men når det ikke er muligt at fastslå terroristers identitet, er tilbageholdelse den eneste mulighed.

»Det har ikke været muligt at fastslå, hvem der er soldater, hvem der er kriminelle, og hvem der er terrorister. Det er jo ikke en krig, hvor to parter står overfor hinanden. Derfor har Guantánamo været den eneste mulige løsning,« siger han.

Dansk Folkepartis holdning er i direkte modstrid med statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) holdning til Guantánamo. Han tog i går skarp afstand fra lejren, som han flere gange har kritiseret over for USA’s præsident Bush. I Folketingets spørgetid slog han onsdag samtidig fast, at de internationale konventioner på området ikke er til diskussion.

»Vi har fra dansk side et fuldstændig betingelsesløst krav om at de internationale konventioner skal overholdes,« siger Anders Fogh Rasmussen.