DF bruger Muhammed-tegning i valgkampen
En tegning af den muslimske profet Muhammed indgår i Dansk Folkepartis valgkampagne. Islamisk Trossamfund vil tie Pia Kjærsgaards provokation ihjel.

• Pia K: Tegning er forsvar for ytringsfrihed
• Lektor: Genialt spin
• Imam: Useriøs valgkamp
• Islamforsker: Ragnarok udebliver

Den muslimske profet Muhammed skal hjælpe Dansk Folkeparti med at score stemmer under valgkampen. Dermed åbner partileder Pia Kjærsgaard op for en ny debat om de kontroversielle Muhammedtegninger, som for to år siden resulterede i internationale protestdemonstrationer, dødsfald og ambassadeafbrændinger i Mellemøsten.

Ifølge Pia Kjærsgaard viser annoncen, at DF står fast på ytringsfriheden ved at insistere på at tegne Muhammed, hvilket er forbudt ifølge mange muslimer.

»Jamen, hvorfor skulle vi ikke gøre det? Er det forbudt? Tværtimod var det takket være Muhammedkrisen, at vi talte om den ytringsfrihed, vi var i færd med at miste. Vi skal hele tiden holde fast i de værdier og ikke være bange. Selvcensur er af det onde,« siger Pia Kjærsgaard til Nyhedsavisen.

»Vi vil tie hende ihjel«

Muhammedtegningen indgår i to valgannoncer om henholdsvis ytringsfrihed og tolerance. Den er lavet af DFs grafiker og er tegnet af efter et portræt af den muslimske profet fra en bog om islam fra år 1683 af forfatteren Alexander Ross.

Islamisk Trossamfund vil dog hverken værdige annoncen en kommentar eller lægge sag an for æreskrænkelse, som man gjorde mod Jyllands-Posten.

»Pia Kjærsgaard vil kun bruge det til at provokere os og tiltrække opmærksomhed. Det er hun ikke værdig til. Vores politik er nu at ignorere provokationer fra Dansk Folkeparti. Vi vil hellere have en dialog med dem, der vil forvalte ytringsfriheden forsvarligt og anstændigt,« siger talsmand Kassem Ahmed, som forudser, at tegningen muligvis vil få nogle danske muslimer til at reagere med trusselsbreve mod Dansk Folkeparti.

Ingen store reaktioner

De fleste forskere afviser, at DF s tegning vil udløse de samme voldsomme reaktioner som under Muhammedkrisen. Ifølge Mellemøstforsker Helle Lykke Nielsen kan tegningen dog bidrage til vrede hos nogle.

»Det er benzin på bålet i nogle ekstremistiske miljøer i Danmark. Der skal jo kun en enkelt vred muslim til, som er parat til at gribe til vold. Tegningen kan være med til at radikalisere nogle muslimer, som for eksempel i Vollsmosesagen,« siger Helle Lykke Nielsen fra Syddansk Universitet.

I Vollsmosesagen har de terroranklagede nævnt tegningerne som årsag til deres vrede.

Ifølge lektor i politisk kommunikation Klaus Kjøller er annoncen dog et eksempel på en genial valgkamp. Det skyldes, at Muhammedkrisen er et stærkt symbol, som alle har en holdning til.

»Det er ret kløgtigt. De har alt at vinde med denne annonce. Al erfaring viser, at jo højere indvandrere og kultursammenstød kommer på dagsordenen, jo flere stemmer får DF,« siger Klaus Kjøller fra Københavns Universitet.