DF-bagland klar til regering: Gå efter statsministerposten, Thulesen Dahl
Kristian Thulesen Dahl viser regeringsvejen for Dansk Folkeparti. Store dele af baglandet opfordrer ham til at gå efter posten som statsminister. Arkivfoto: Liselotte Sabroe, Scanpix.
Lokalformændene i Dansk Folkeparti er helt med på Thulesen Dahls plan om at komme i regering efter næste valg. Flere opfordrer formanden til at gå efter statsministerposten.

Opdateret 15/9 kl. 10:05. Eric Steffensens titel er rettet fra lokalformand til sekretær for Dansk Folkeparti på Lolland.

Baglandet i Dansk Folkeparti er klar til ministerposter og regeringsansvar.

Det viser en rundspørge, som Avisen.dk har gennemført blandt lokalformænd i Dansk Folkeparti. 31 ud af 98 lokalformænd har svaret. Undersøgelsen er derfor ikke repræsentativ, men giver et fingerpeg om, hvad baglandet mener.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl afslørede torsdag, at han efter næste valg vil foretrække en regering kun bestående af Venstre og Dansk Folkeparti.

Og han får stor opbakning fra lokalformændene. 

32 procent af de lokalformænd, der har svaret, foretrækker, at Dansk Folkeparti bliver en del af en borgerligt ledet regering.

26 procent mener, at Kristian Thulesen Dahl selv skal gå efter posten som statsminister. 

En af de lokalformænd, der gerne ser DF som en del af en borgerligt ledet regering, er Jan Herskov. Han er lokalformand for Dansk Folkeparti i Roskilde.

- Jeg synes jo, at når man er et politisk parti, skal man gå efter at få mest mulig indflydelse, og det må nødvendigvis være i landets regering og med ministerposter. Det skal da være målet, siger han.

Dansk Folkeparti skal dog ikke med i regeringen for enhver pris, mener Jørgen Tøjberg, der er lokalformand i Gribskov.

- Det kræver, at vi får indflydelse på regeringsgrundlaget. Sidst fik vi jo bare stukket et papir i hånden, som vi skulle skrive under på. Men hvis vi denne gang kan få medbestemmelse på, hvad der skal stå, så skal vi selvfølgelig med i regeringen, når vi er et af Danmarks største partier, siger han.

Artiklen fortsæter efter faktaboksen

Dansk Folkeparti og regering

31 ud af 98 lokalformænd har besvaret spørgsmålet:

Hvad skal Dansk Folkeparti efter din mening gøre i forhold til regeringsdannelse efter næste folketingsvalg?

Svar:

Være en del af en borgerlig ledet regering, 10, 32 procent.

Selv gå efter statsministerposten, 8, 26 procent.

Være en del af en socialdemokratisk ledet regering, 2, 6 procent.

Være støtteparti for en borgerlig ledet regering, 1, 3 procent.

Være støtteparti for en socialdemokratisk ledet regering, 0.

Ved ikke, 10, 32 procent.

UDVID

Gå efter statsministerposten

For 25 procent af lokalformændene er det ikke nok at være med i regeringen. De mener, at Kristian Thulesen Dahl skal gå efter statsministerposten.

Det har partiformanden selv afvist, fordi han tror, at han kan få mere ud af at servere posten som landets statsminister til Lars Løkke, mod til gengæld at få større indflydelse på regeringsgrundlaget.

Men Eric Steffensen, som er lokalformand for Dansk Folkeparti på Lolland, synes, at partiet har siddet på sidelinjen længe nok.

- Nu kunne det være interessant at se, om vi via en statsministerpost kunne få andre partier ind i folden, som kunne være støttepartier for Dansk Folkeparti, siger han.

Det kunne både være Venstre og Socialdemokratiet, forklarer Eric Steffensen.

- Efter valget må vi jo se på, hvad der er af politiske muligheder, siger han.

Ideen om Kristian Thulesen Dahl som statsminister har da også strejfet Jan Herskov.

- Hvis Dansk Folkeparti stadig er det største borgerlige parti efter valget, vil det være meget naturligt, at vi går efter statsministerposten, men jeg synes ikke, det er afgørende, siger lokalformanden fra Roskilde.

Mest mulig indflydelse

For Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, er det heller ikke afgørende, om Kristian Thulesen Dahl bliver statsminister eller ej.

- Det vigtigste for os er, at vi kan se os selv i øjnene og sige, at vi står med mest mulig indflydelse. Så er det ikke afgørende, om vi har den ene eller den anden post, siger han.

Peter Skaarup er glad for, at lokalformændene bakker op om planen om at gå i regering efter næste valg.

- Men det afgørende er jo, hvad vælgerne siger. Det bliver jo vælgerne, der kommer til at afgøre, hvem der skal være statsminister og hvilke muligheder der bliver, siger han.

Men hvis vælgerne afgør, at I igen skal være det største borgerlige parti, vil det så ikke være meget naturligt, at det var jer, der gik efter statsministerposten?

- Det behøver det ikke at være. Det, der er vigtigst for os, er indflydelsen, siger han.