"Det var sådan set ikke så svært"
Politiet ryddede mandag formiddag det nye ungdomshus i en helt igennem fredelig aktion i Københavns nordvestkvarter.

En ung mand i lilla trøje sidder i den grønne politivogn. Han har hænderne bundet på ryggen, så han ånder kraftigt på ruden og med sin tunge skriver han budskabet.
»Flere ungdomshuse!«

En anden gør det samme. Hun tegner et hjerte. Og indeni skriver hun med tungen tallene »63«.
Og så smiler de begge til pressens fotografer.

Kort forinden havde politiet præcist på klokkeslettet 9.30 brudt døren ind til »Villa Villekulla,« som de unge havde døbt den gamle og ubenyttede fabrikbygning på Dortheavej 63 i Københavns nordvestkvarter.

»Det var sådan set ikke så svært,« sagde Flemming Steen Munch, talsmand for Københavns Politi. De unge havde barrikaderet sig bag hegn og en dør, som det krævede motorsav at få åbnet.

De unge gemte sig derefter på den øverste etage på tredje sal, hvorfra de lukkede balloner ud af vinduerne og fortsatte med at synge »Her kommer Pippi Langstrømpe. Tjolahop tjolahej tjolahopsasa,« fra Astrid Lindgrens fortælling om Pippi Langstrømpe, der bor i »Villa Villekulla« og har et temmelig anstrengt forhold til de lokale politibetjente.

Under aktionen blev 39 unge mænd og 55 unge kvinder anholdt – mange af dem omkring 15-16 år og også en del mindreårige.

Politiet forsøgte at skærme de unge for de mere end 50 journalister og fotografer, der var dukket op med en presenning og et hegn, hvilket fik flere journalister til at protestere.

»Må vi ikke se, at I har slået dem?« lød det.

Flemming Steen Munch forsvarede dog beslutningen uden større bekymring.

»Hvor mange ansigter skal I bruge for at dokumentere det her. Hvis I vil klage, så er I velkomne. Det er noget, vi gør for de unges skyld,« sagde han.

Efter godt to timers aktion var de sidste besættere med Langstrømpe-fregner i ansigtet kørt bort. De vil nu blive sigtet for ulovlig indtræning og derefter formentlig løsladt.

Det var mandag middag ikke muligt at få en kommentar fra de unges ene talsmand Mads Clausen. Den anden, Anna Sørensen, blev som en af de første i dag anholdt.

På piratradioen, der den seneste måned har sendt fra Ungdomshuset 69, lød der mandag fortsat støtteerklæringer til de anholdte. Samtidig understregede den anonyme radiovært dog, at Ungdomshuset ikke har direkte forbindelse med »Initiativet for Flere Ungdomshuse,« der stod bag besættelsen af Dortheavej.