Det svenske nationalstadion pensioneres
Sveriges nationalarena gennem 75 år lægger onsdag græs til sin sidste fodboldlandskamp.

I 75 år har Råsunda i Stockholm været hjemmebane for det svenske fodboldlandshold. Men på onsdag fløjtes der for sidste gang op til landskamp på det aldrende stadion, der sidst på året bliver revet ned.

Den sidst kamp på Råsunda bliver venskabskampen mellem Sverige og Brasilien - en gentagelse af VM-finalen fra 1958, der blev spillet samme sted. Finalen blev dengang en triumf for Brasilien, der sejrede med 5-2.

I 1958 scorede 18-årige Pelé to mål i finalen, og onsdag er han og de 13 andre nulevende verdensmestre inviteret til Stockholm for at overvære den sidste kamp på Råsunda.

Det 75 år gamle stadion har desuden spillet en stor rolle i dansk fodboldhistorie.

I 1992 spillede Danmark sin anden gruppekamp ved europamesterskaberne på Råsunda. En kamp mod de svenske værter, som endte med et dansk 0-1-nederlag. Alligevel endte danskerne som bekendt med at gå hele vejen i mesterskabet.

Senest har Danmark mødt svenskerne på Råsunda i forbindelse med EM-kvalifikationen. Det blev til 0-0 i 2007, mens kampen i VM-kvalifikationen 2009 endte med en dansk 1-0-sejr.

De svenske fans får som en særlig gestus mulighed for at købe stykker af Råsundas murbrokker, når nedrivningen af det gamle stadion begynder.

Råsunda huser til dagligt Stockholm-klubben AIK. Klubben og landsholdet får en spritny hjemmebane i Stockholm. Det nye stadion har en tilskuerkapacitet på 50.000 og får navnet 'Friends Arena - Swedbank'.

/ritzau/