Administration 

Sex under graviditeten - det skal du vide

Hav sex alt det, I lyster under graviditeten. Når barnet kommet, får I alligevel ikke tid til det ... (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)

Få svar på de mest almindelige spørgsmål om sex og graviditet og gode råd til, hvordan du holder gang i sexlivet, både under og efter.

Når en kvinde bliver gravid, opstår der en masse nye tanker og bekymringer – ikke bare om babyens snarlige komme, men også omkring selve graviditeten. Hvad stiller man lige op med sin krop, der pludselig ændrer sig så drastisk?

Jordemoder Hanne Gylche Ørneborg øser ud af sine erfaringer og kommer med masser af gode råd og tips til, hvordan du og din partner kommer godt igennem sådan en omgang.

Det siger din placering i søskende-flokken om dig: Læs mere på Q.dk

Hvis du er rask og har en helt normal graviditet uden blødning eller vandafgang – og i øvrigt ikke tidligere har haft komplikationer som abort eller for tidlig fødsel – er der ikke noget til hinder for, at du og din partner kan dyrke sex.

I kan gøre fuldstændig, som I plejer, og lige så ofte I har lyst. Sex øger ikke risikoen for abort og skader heller ikke barnet, som ligger godt beskyttet af fostervandet i livmoderen. Hvis din partner føler, at han “støder” på noget under samleje, vil det være livmoderhalsen, mens hans penis slet ikke kan komme i nærheden af barnet og altså ikke skade det.

Sexlysten kan mangle

Mange kvinder oplever, at lysten til sex ændrer sig under graviditeten. For mange er det slet ikke ualmindeligt, at sexlysten forsvinder helt eller delvis. Særligt i starten af graviditeten kan humørsvingninger, kvalme og træthed påvirke din lyst.

Men efter de første tre måneder sker der en øget blodtilførsel til kønsorganer og bryster, og de høje koncentrationer af kvindelige kønshormoner gør dig lettere ophidset og fyrer op under lysten igen. I de sidste måneder af din graviditet kan ømme bryster, smerter i ryggen og tankerne om det at blive mor igen få sexlysten til at dale. Også følelsen af ikke længere at føle sig attraktiv og sexet kan være med til at dæmpe lysten, siger eksperten.

Se også:

Ligesom for kvinders vedkommende er graviditeten og tanken om at gå fra 2 til 3 en stor omvæltning for den kommende far, og også mange mænd oplever, at deres lyst bliver mindre, i takt med at maven vokser. Nogle mænd mister sexlysten af frygt for at skade dig eller barnet og kan ikke forlige sig med tanken om at komme så tæt på barnets hoved, når han er oppe i dig. Andre har svært ved at forbinde den gravide krop med sex.

Få fremragende sex under graviditeten: Læs mere på Q.dk

Bevar intimiteten

Det er super vigtigt, at du og din partner er åbne og snakker om jeres lyst eller mangel på samme og har fokus på at bevare intimiteten. Tal om jeres tanker, behov og følelser og husk på, at de fleste får lysten tilbage, når kvalmen og trætheden har lagt sig. Sex er desuden meget mere end samleje, og der findes mange andre måder at være sammen på og vise ømhed og nærvær. Sæt tid af til at ligge tæt nøgne, nyd at have hud til hud kontakt og sans hinanden. Giv hinanden massage og kys, nus og kæl – også selv om det ikke fører til sex. På den måde bevarer I nemlig intimiteten, og det vil være nemmere at genstarte sexlivet senere hen.

Gode stillinger

Der er ingen stillinger, som kan skade barnet, men i takt med at maven vokser, kan der være stillinger, der er mere behagelige end andre, og hvor maven ikke er i vejen. Dog bør du undgå at ligge helt fladt på ryggen, da din livmoder kan trykke på de store blodkar, som ligger dybt inde i bughulen op ad rygsøjlen og fører blodet tilbage til hjertet. Hvis disse kar bliver klemt af, kan du blive svimmel eller få kvalme.

Et stykke inde i forløbet begynder din mave at fylde – også når du har sex. Missionæren bliver pludselig for besværlig, og det kan derfor være en god idé at benytte stillinger, hvor maven ikke er så meget i vejen. Det er meget individuelt, hvad der føles godt og giver størst nydelse, så der er ikke andet for end at finde opfindsomheden frem og eksperimentere lidt, siger Hanne Gylche Ørneborg.

Orgasmer er dejlige – og helt ok!

Er din graviditet normal og uden komplikationer, kan hverken orgasme eller sex sætte fødslen i gang. Nogle kvinder oplever, at de har lettere ved at få orgasme på grund af den øgede blodtilførsel til kønsorganerne. Efter orgasme vil du kunne mærke nogle sammentrækninger i livmoderen. Disse sammentrækninger kan måske føles ubehagelige, men aftager som regel efter 5-10 minutter og er harmløse.

Sex efter fødslen

En graviditet og fødsel er en kæmpe omvæltning for kroppen, og uanset om du føder normalt eller ved kejsersnit, har din krop brug for ro og tid til at komme på højkant. Det er meget individuelt, hvornår man har lyst til at genoptage sexlivet. Det er vigtigt, at du venter med at dyrke sex, til livmoderhalsen har lukket sig igen, eller du er helet udenpå og indeni, men de fleste er som regel “fit for fight” efter ca. 8 uger. Hvis I har sex kort tid efter fødslen, vil du ofte føle, at skeden ikke slutter ordentligt omkring penis, men ved at lave bækkenbundsøvelser, kan du optræne skeden ret hurtigt igen.

Fakta, gode råd og tips til sex og graviditet:

Amning beskytter ikke mod graviditet

I de første måneder efter fødslen bør din partner bruge kondom for at beskytte dig mod infektion og en ny graviditet. Den første ægløsning finder altid sted inden selve menstruationen, og amning beskytter ikke mod graviditet.

Husk bækkenbunden

Under graviditet og fødsel udsættes bækkenbunden for større belastning end normalt, og også de hormonelle forandringer under graviditeten er med til at svække den. Faktisk viser undersøgelser, at ca. 40 % bliver inkontinente (har problemer med at holde på vandet) under graviditeten og 38 % efter fødslen. Derfor er det vigtigt, at du dagligt styrker din bækkenbund ved hjælp af knibeøvelser. Og husk på, at en stærk bækkenbund også giver bedre orgasmer.

Bonus ved sex med mave

Nogle kommende forældre bekymrer sig om, om det er farligt at elske, mens kvinden er gravid. Men ifølge danske forskere fra bl.a. Roskilde Sygehus og Roskilde Universitet tyder undersøgelser på, at sex er med til at reducere risikoen for at få svangerskabsforgiftning. Det skyldes, at der i mandens sæd findes et særligt protein, der tilsyneladende har en positiv effekt på samspillet mellem kvindens immunforsvar og barnets væv.

Tilfælde, hvor du bør undgå sex:

  • Risiko for tidlig fødsel: Hvis du tidligere har født før 37. uge, har haft veer lang tid inden din terminsdato, eller du af andre årsager har en øget risiko for at føde for tidligt, bør du være forsigtig og i nogle tilfælde helt undgå at have sex. Spørg din jordemoder eller læge.
  • Blødning: Hvis der af uforklarlige grunde opstår blødning fra skeden både tidligt og sent i graviditeten.
  • Forkortet livmoderhals: Hvis du i forbindelse med tidligere graviditeter har oplevet, at livmoderhalsen har åbnet sig for tidligt, er der en øget risiko for abort eller for tidlig fødsel ved sex.
  • Problemer med moderkagen: Hvis moderkagen helt eller delvist dækker for åbningen til livmoderhalsen.
  • Tvillinger: Der er ingen undersøgelser, der viser, at der er sammenhæng mellem sex og for tidlig fødsel af tvillinger, men hvis du venter to eller flere børn, kan det være, at lægen fraråder sex i den sidste del af graviditeten for at undgå, at du føder for tidligt.

Pernille Lewinsky Kofoed, Q.dk, Aller Media

Gode alternativer, hvor maven ikke er i vejen
  1. Ridestilling: Du sidder overskrævs på din partner. Det giver en dyb indtrængning og mulighed for at stimulere G-punktet og klitoris.
  2. Doggy-style: Hvor du står på alle fire med en hovedpude under maven eller læner dig over en sækkepude er en god stilling, fordi den aflaster kroppens tyngde.
  3. Sidelæns: Du ligger på siden med en pude under maven. Din partner ligger med et knæ på hver side af det nederste ben og holder det øverste. På den måde har I øjenkontakt, og han kan kæle for dine bryster.
  4. Ligge-i-ske-stilling: I ligger begge på siden – din partner ligger bagerst. I den stilling lettes trykket fra din ryg og dit bækken.
  5. Siddende stilling: Sid tilbagelænet i en stol eller sofa med benene på gulvet. Din partner står på knæ mellem dine ben. I den stilling kan I samtidig have øjenkontakt og kysse.

En ældre mand med en smøg
Kendte

Karsten Ree:

Jeg tisser i haven for at spare på vandet

En korpulent mand på Christiansborg
BREAKING

Venstre vil have politiet ind i sag om slettede sms'er

Et fly fra Norwegian
Rejser

Norwegian stadig presset

person sidder med mobiltelefon
Nyheder

Unge vil investere: Dette skal du afklare som forælder

En drone i et betonmiljø
Nyheder

Super-droner tjekker vores store broer

Skum ved en brandbil
Sundhed

Brandmænd skal nu testes for giftigt fluorstof

En blond mand i jakkesæt på et stadion
Sport

FC Barcelona fyrer Ronald Koeman 

En mand står på en altan og taler i telefon
Krimi

Betjent fangede tyv

med snedigt trick

Mette Blomsterberg og hendes mand med armene om hinanden og store smil
Kendte

Mette Blomsterberg

skilt efter 29 år

Auktionarius fremviser den gamle hat
Underholdning

Napoleons hat gik for

formue på auktion

Alec Bladwin i smoking på en talerstol
Nyheder

Anklager: Baldwin 

slipper ikke

Danica Curcic i lilla galla kjole med armen om sin kæreste
Kendte

Danica Curcic viser

berømt kæreste frem

Mette Frederiksen med mundbind ved et EU skilt
Nyheder

Professor: Mette Frederiksens

sms-sletning er problematisk

En hånd iført hvid bomuldshandske peger på det lille frimærke.
Helt vildt

Verdens første

frimærke sælges

så meget er det værd

En mand set bagfra med en HellyHansen jakke på. Billedet er taget i mørke og er en smule utydeligt.
Krimi

Efterlyser gerningsmand:

Hvem er han?

En sygeplejerske stikker en vatpind ned i et reagensglas.
Corona

Højeste smittetal

siden januar

Syv biler på række
Biler

Her er kandidaterne til Årets Bil 2022

Mette Frederiksen stiger ud af bil
Nyheder

Statministeren slettede SMS'er i minksag

prins Andrew
Kongelige

Familien dropper skandaleprinsen

Pengesedler i papkasse
Nyheder

Finder bunker af kontanter

Remee smiler
Underholdning

Tidligere assistent dømt:

Skal betale 700.000

kroner til Remee

Container hejses op
Krimi

Faldt i vandet fra færge:

Nu er lastbilen hejst op

Jacob Riisgaard
Nyheder

Indbrud hos Løvens Hule-profil

valgplakater i lygtepæle
Nyheder

Eks-borgmester får dobbeltløn:

Får 775.000 kroner ekstra

mand viser Napoleons har frem
Nyheder

Napoleons hat til salg:

Kan gå for millioner

corona
Corona

Medie: 11-årig dansk dreng døde efter smitte med coronavirus

person med snue og røde øjne
Sundhed

Løber øjnene i vand og klør næsen? Her er nogle gode råd

dronning Elizabeth
Kongelige

Dronning Elizabeth aflyser

Sarah Jessica Parker, Kristin Davis og Cynthia Nixon
TV/Streaming

HBO Max dumper sig ind i Danmark til halv pris

faximile af kontrolrapport
Nyheder

Coop-butik fik sure smiley nummer tre i træk: - Det er sort uheld

Nyheder

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

person i lufthavn
Krimi

Billigt trick:

Tyvebander hærger lufthavn

 Højbjerg Maskinfabrik i brand
Krimi

Efter voldsom brand i maskinfabrik - nu kan folk igen gå ud

 Søren Haslund-Christensen
Nyheder

Tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen er død

Dronning Margrethe i profil med lys hat
Kongelige

Dronningen i bilulykke:

Det var forskrækkende

gerningsmanden
Krimi

Ved du noget?

Truede med flaske

En kvinde hænger valgplakat op i en lygtepæl, hvor også Thomas Rhodens valgplakat hænger
Krimi

Valgplakater fjernet -

ambassade politianmeldt

Prins William med et alvorligt ansigt.
Kongelige

Netflix trodser

prins William

Tips kupon sammen med en lotto kupon og en fra Oddset.
Helt vildt

Blev millionær

for 144 kroner

en ung mand bliver testet i næsen
Nyheder

Vil genindføre

gratis kviktest

Prins Andrew foran en kirke han ser alvorlig ud.
Nyheder

Nu kan skandaleprinsen

ikke længere skjule sig

Færgen i morgen mørket.
Nyheder

Vild video: Her

falder lastbil af færge

Originalen i form af Julia Roberts billedet er fra filmen.
Underholdning

Hun får hovedrollen

som Pretty Woman

i Danmark

Portrætbillede af Christina Krzyrosiak Hansen. Hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Danmarks yngste

borgmester skal giftes

George Olesen med anstrengt ansigt.
Kendte

George Olesen

er død

Krimi

Brødre ankede drabsdom:

Nu skal offerets

forældre vidne

Donald Trump Jr. ved siden af sin far Donald Trump
Underholdning

Donald Trumps søn

håner skuespiller

efter skuddrab

Erik Bering med en lilje i hånden.
Nyheder

Erik Bering er død

En lottokupon
Helt vildt

Fem danskere blev

millionærer

Elon Musk kigger op mod stjerne
Nyheder

Nu er Tesla 1000 

MILLIARDER dollar

værd

En ældre mand set bagfra med en mobil ved øret
Krimi

Falske børnebørn

franarrede ældre

knap en million kroner

Allan Nielsen og Tina Lund fotograferet udenfor mens de holder om hinanden.
Kendte

Desperat efter indbrud:

Udlover dusør

Byskilt for Ishøj kommune
Nyheder

Efter stor smittestigning:

Her opfordres ALLE til test

Et SAS fly på jorden
Nyheder

Krisesnak skærer

halvanden milliard af

SAS' markedsværdi

Tina Bilsbo og lars Hjortshøj på den røde løber
Kendte

Hjælper søn med

sexscener

En politibetjent imellem en stor flok cyklister han vifter med armen
Nyheder

Tohjulede trafikanter

kommer under lup

golfspiller på banen
Helt vildt

Bizar optakt til triumf:

Sad indspærret på

toilet 

vaskemaskine fyldt med tøj
Livsstil

Ny vaskemaskine?

Her er fem gode råd

remee sidder på gulvet med sin datter
Kendte

Remee og Mathilde

afslører kønnet 

ambulance holder på vej
Krimi

29-årig mand

dør i soloulykke 

afklædt par i sengen
Sex og samliv

Du nyder sex mere

hvis du er glad

for din krop

par poserer ved filmpremiere
Kendte

Sara Bro: Har brudt

med kæresten

mette frederiksen ser skeptisk ud
Nyheder

Første gang i tre år:

Rød blok under

50 procent

bil holder i indkørsel på sti
Krimi

55-årig kvinde død

efter knivstik 

mand sidder i sofa
Kendte

Venner-stjerne er død

visakort på vej ned i terminal
Nyheder

Priserne stiger voldsomt

Alec Baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin sigtede

mod kamera 

mænd står ved bro og kigger
Nyheder

Norge: Båd røget

ud over vandfald

michael jordan smiler
Helt vildt

Michael Jordans sko:

Solgt for ni millioner

Et SAS-fly gør klar til landing
Rejser

SAS i krise

En mor med en baby
Helt vildt

Hun er mor til 21 babyer

En tåregasgranat ryger
Nyheder

Israel vil bygge over 1300 nye boliger til bosættere

En mand i hvidt jakkesæt griner og vinker
Kendte

Beckham scorer 1.3 mia. 

Sofie Linde smiler
Kendte

Sofie Linde: Der skal mere til at skræmme mig

Et isbjerg i vandet
Sport

Overfyldt fiskerjolle kæntrer ved Sisimiut - mand omkommet

de tre butikkers facader
Nyheder

Tre nabobutikker fik sure smileys samme dag

Pratola Peligna
Livsstil

Billedskøn italiensk by sælger ejendomme for én euro

hotellet i brand
Krimi

Brand slukket i badehotel - intet kan reddes

Nyheder

Kovending: Bryghus vil stadig lave øletiketter til partier

en mand rydder fortov for sne
Livsstil

Forpligtelser som husejer - hvor klog er du?