Det skal du vide før du lejer bilen ud
Man kan tjene op til 10.200 kroner skattefrit på at leje sin bil ud på grund af bundfradraget. (Modelfoto) Mikhaylov Oleg/Free
Vær grundig med research, dokumentation og kontrakt, før du lader en anden køre afsted med din bil.

Det kan være angstprovokerende at give en anden nøglerne til sin bil, når den skal lejes ud.

Få eksperternes råd til at undgå begynderfejl og komme godt i mål med at leje ud til andre privatpersoner.

1) Må du leje bilen ud?

Har du en privatbil, som er købt og betalt, må du gerne leje den ud.

Men hvis den er leaset eller finansieret af banken, skal du starte med at forhøre dig om, om du overhovedet må leje den ud. Det fortæller Michael Ern Nielsen, som er jurist hos FDM.

Anja Lintrup Sørensen er konsulent hos Forsikringsoplysningen, og hun lægger vægt på, at man skal have styr på forsikringen.

- Det er elementært at tjekke med sit forsikringsselskab, om de dækker, hvis der sker en skade, når man udlejer bilen, siger Anja Lintrup Sørensen.

2) Hvem er lejer?

Det er heller ikke ligegyldigt, hvem du afleverer bilnøglerne til.

Michael Ern Nielsen råder til, at man researcher lidt på folk, før man lejer bilen ud til dem, og at man beder om billeddokumentation - for eksempel et pas.

- Og tag et billede af det, lyder rådet fra Michael Ern Nielsen.

Når du selv har overleveret bilnøglerne til lejeren, så dækker din private bilforsikring ikke, hvis det er biltyve, der kører afsted med din bil.

Det er i stedet en sag for politiet.

Vær derudover opmærksom på, at der kan være skrevet betingelser omkring alder ind i din forsikring.

Nogle forsikringsselskaber arbejder med, at hvis der sker en skade, og føreren er under en vis aldersgrænse, så er selvrisikoen væsentligt højere.

3) Prøvekør bilen sammen

Det er også en god idé at få en idé om, hvilken type bilist man lejer ud til.

- Prøvekør bilen sammen med dem. Kan de overhovedet finde ud af at køre bil eller bruge gearene?, siger Michael Ern Nielsen og fortsætter:

- Bevisbyrden er svær at løfte, hvis man efterfølgende mener, at bilen er blevet kørt dårligt under udlejningen.

4) Dokumentation

For at være bedst muligt stillet ved eventuelle skader på bilen, skal man have dokumentationen på plads, før lejeren kører afsted.

- Man må benytte sig af den samme proces som professionelle udlejere gør og tage en gennemgang af bilen både før og efter udlejningen, siger Anja Lintrup Sørensen.

- Sørg for at tage billeder af bilen, så der er billeddokumentation, hvis højre bildør pludselig har fået en skade, siger hun.

5) En grundig kontrakt

Sørg også for at få alt på skrift i en aftale. Den skal indeholde prisen per dag, hvor mange dage bilen udlejes, og præcis hvor og hvornår bilen skal afleveres.

- Gå ind og se på, hvordan professionelle firmaer gør det. For de gør alt for at sikre sig selv, siger jurist Michael Ern Nielsen.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/