Det skal du ikke sige til jobsamtalen

Erhverv
Jobsamtale (Foto: Colourbox/Free)

Kritiser aldrig din tidligere arbejdsplads, og pas på med at fremhæve dine lederambitioner, lyder nogle af rådene.

En jobsamtale kan føles nervepirrende, og mange har sikkert prøvet at sige noget til en potentiel arbejdsgiver, som de efterfølgende fortryder.

For at undgå det er der en række formuleringer og svar, som du skal holde dig fra. I det hele taget er det ikke nødvendigvis godt at være så ærlig som muligt til en jobsamtale, mener Lars Lundmann, der er psykolog, ph.d. og direktør i konsulenthuset Lundmann.

- Problemet med ærlighed er: Hvad betyder det? Hvis du skal fortælle ærligt om dig selv og dine styrker, så tilpasser du alligevel dine svar, alt efter om det er din mor, dine børn eller en arbejdsgiver, der spørger, siger han.

Derfor er det bedre at sige det, du tror, arbejdsgiveren gerne vil høre, mener Lars Lundmann. Selvfølgelig skal du ikke lyve om noget faktuelt.

- Hvis du for eksempel bliver spurgt, om du kan finde ud af computerprogrammet Excel, så ville det være dumt at sige, at du ikke kan finde ud af programmet, hvis du rent faktisk kan nå at sætte sig ind i det, inden du starter.

- Arbejdsgiverens interesse handler jo om, hvad du kan, når du starter i jobbet, siger Lars Lundmann.

Hvis arbejdsgiveren spørger til dine svage sider, er det dummeste svar: "Dem har jeg ikke mange af", siger Morten Ballisager, der er direktør for konsulenthuset Ballisager.

- Sådan en type gider ingen at arbejde med. Spørgsmålet "hvad er dine svage sider", handler om at sortere dem uden selvindsigt fra, siger han og fortsætter:

- Så hvis du har svært ved at tale om dine svage sider, fremstår du som en person med ringe selvindsigt, og det er mildest talt ikke befordrende for dine muligheder.

Når arbejdsgiveren spørger, hvorfor du har søgt jobbet, skal du vise, at du er motiveret og argumentere for, hvorfor jobbet rent fagligt passer godt til dig.

Du må ikke sige, at du er motiveret af den korte køreafstand, eller at du er træt af din nuværende chef.

- Hvis du taler negativt om din tidligere arbejdsgiver, bliver arbejdsgiveren bange for, om du også vil bagtale ham eller arbejdspladsen, når du engang stopper, eller om du bare er en negativ person, siger Lars Lundmann.

Spørger arbejdsgiveren, hvor du ser dig selv om fem år, er det ikke nødvendigvis smart at fremhæve, at du har chefambitioner, siger Morten Ballisager.

- Så lyder du måske som en, der har mere fokus på prestige end på udvikling. Fremhæv hellere, hvordan du gerne vil udvikle dig, siger han.

Det er Lars Lundmann enig i. Særligt hvis der er tale om et mindre firma.

- Så er det ikke smart at sige, at du gerne vil være direktør og dermed overtage arbejdsgiverens stilling, siger han.

/ritzau fokus/

Af Kristine Dam Johansen
Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald