Det siger de et år efter terrorangrebet
Hermed et udpluk af citater fra årsdagen for bombesprængningen i Oslo og massakren på Utøya:

Jens Stoltenberg, Norges statsminister:

- I timerne og dagene efter 22. juli i fjor var vi én nation. Forenet - først i chok og fortvivlelse. Så i et urokkeligt forsvar af menneskelighed og mangfoldighed - vores åbne tillidsfulde fællesskab.

- Et år efter samles vi i visheden om, at vi kan, når vi skal. Gerningsmanden tog mange liv. Påførte ufattelig lidelse. Bomben og skuddene var påtænkt at skille forandre Norge.

- Det norske folk svarede ved at omfavne vores værdier. Gerningsmanden mislykkedes. Folket vandt.

Ole Christian Kvarme, biskop, ved mindegudstjenesten i Oslo Domkirke:

- Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvundet det. For gennem den dybeste sorg og gråd, midt i den tunge stilhed, som lagde sig over by og land, blev der hvergang hvisket og sagt med højere stemme vigtige ord om kærlighed og værdighed.

Laila Riksaasen Dahl, biskop, ved mindegudstjeneste i Hole kirke:

- Et år er gået, siden så mange blev ramt af onde handlinger. Vi blev som folk ramt af ugerningerne, men vi blev ramt på mange forskellige måder. Selv om en hel nation sørger, så har der været stor forskel på, hvilke tab vi har lidt.

Espen Barth Eide, Norges forsvarsminister:

- For mig er Utøya vældig tæt på. Jeg kender hver en sten og hver en sti på den ø, og har familiemedlemmer, der er aktive i AUF (Arbeiderpartiets ungdomsorganisation, red.).

- Kontrasten fra i fjor er enorm. I dag er det solskin og stille. Det er uvirkeligt, hvad der skete her for nøjagtigt et år siden.

Erna Solberg, formand for partiet Høyre:

- Dette er en dag, hvor alt fra 23. juli, da vi forstod omfanget af tragedien, kommer tilbage. Det har været et år med fokus på sikkerhed og beredskab. I dag kommer så omfanget af tragedien tilbage.

/ritzau/NTB