Restaurant Noma er tilbage i Michelinguiden for de nordiske lande med to stjerner efter sin genåbning i nye lokaler og med et nyt koncept.
Det står klart mandag aften, hvor den nyeste udgave af den gastronomiske guide præsenteres i Aarhus.
Da Noma i 2017 lukkede midlertidigt, mistede restauranten de to stjerner, den havde på daværende tidspunkt. Men nu har Noma altså genvundet de to stjerner, efter at restauranten er genåbnet.
I alt 28 restauranter i Danmark inklusive Færøerne får tilsammen 35 michelinstjerner i guiden. Det er en fremgang på to spisesteder og fire stjerner i forhold til den seneste udgave.
Ny på gourmetstjernehimlen er restaurant Alouette på Islands Brygge i København, ligesom restaurant Koks i Kirkjubøur på Færøerne er gået fra en til to stjerner.
Samtidig bevarer Henne Kirkeby Kro samt AOC og Kadeau i København alle deres to stjerner i Michelinguiden. Geranium i København bevarer sine tre stjerner, der ifølge guidens definition er en rejse værd.
To stjerner betyder ifølge Michelin, at restauranten er en omvej værd. En stjerne betyder, at det er en rigtig god restaurant i sin kategori.
Alle de danske restauranter, der havde en stjerne i forvejen, har formået at holde niveauet og bevare deres stjernestatus.
Det gælder også Restaurant Frederikshøj i Aarhus. Men dermed får stjernekokken Wassim Hallal ikke sin stjerne nummer to, som kendere ellers har gættet på.
Også på Fyn og i Nordjylland må de fortsat se langt efter michelinstjerner, selv om kendere på forhånd havde forventet, at de første stjerner kunne tilfalde restauranter i regionerne.
Guiden for de rejselystne gourmeter har også anbefalinger til restauranter, der tilbyder god mad til rimelige priser - såkaldt Bib Gourmand. Her har Danmark fået to nye restauranter på kortet - Selma i København og Moment på Djursland.
Ifølge guidens direktør, Gwendal Poullennec, gør diversitet og høje ambitioner restauranterne i de nordiske lande til noget særligt for madelskere over hele verden.
- Den 6. udgave af den nordiske guide føjer igen flere restauranter til. Vores inspektører finder fortsat spændende, nye restauranter, imens de følger udviklingen hos de etablerede køkkener tæt, siger han i en pressemeddelelse.
De fem nordiske lande Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island har tilsammen tre restauranter med tre stjerner, ti restauranter med to stjerner og 51 restauranter med en stjerne. Dertil kommer 34 restauranter med Bib Gourmand.
/ritzau/