Det ligner skader for millioner
Ungdomshuset ? Kommune Teknik København har været på gaden og foretaget den første oprydning efter kampene på Nørrebro lørdag aften, og hos forsikringsselskaberne tikker sagerne ind én efter én

Glasskår fra knuste butiksruder, afbrændte affaldscontainere og smadrede biler og cykler. Meget tyder på, at kampene mellem unge og Københavns Politi lørdag aften og nat samlet set ender med en regning på et millionbeløb.
Søndag morgen gik Kommune Teknik København på gaden for at rydde op efter slagsmål mellem politiet og tilhængere af Ungdomshuset. Oprydningen foregik især ved Nørrebrogade, Prinsessegade og Dronning Louises Bro, hvor skaderne var værst. Sent søndag eftermiddag færdiggjorde man den første grovrengøring .

10 fyldte lastbiler

Oprydningen bestod hovedsageligt i at fjerne væltede og ødelagte affaldscontainere, og flere af de steder, hvor de unge havde lavet barrikader, skulle der også fjernes cykler, brosten og juletræer.
Derudover er der flere steder ødelagt stræder og fortove, fordi de unge har samlet brosten op og brugt dem til kasteskyts, og ved Jagtvej har de været ekstra kreative og fældet en stribe træer.
»Vi har brugt seks mand og tre lastbiler til at udføre opgaven. Samlet set har vi vel fyldt lastbilerne otte til 10 gange, for sådan en 800- liters affaldscontainer fylder altså meget,« siger Finn Magne, afdelingschef hos Kommune Teknik København.
Den dyreste oprydning mangler dog stadig:
»De steder, hvor de har brændt affaldscontainere af midt på vejbanen, skal asfalten skrælles af, fordi den smeltede glasfiber har sat sig fast. Jeg vil skyde på, at sådan en opgave koster 20.000 kroner, og det er sket fem steder, så det løber jo op i en regning på 100.000 kroner,« siger Finn Magne.
En regning, som bliver betalt med borgernes skattekroner.

De fleste er forsikrede

Forsikringsselskaberne begynder også så småt at mærke efterveerne fra lørdagens kampe.
»Mit bedste gæt vil være, at vi får skader for maksimalt 250.000 kroner. Bedømt ud fra billeder i aviser og på tv, så må vi også få vores andel, og vi har et sted mellem syv og otte procent i markedsandel, så det er ikke helt skævt med 250.000 kroner,« siger Klaus Vogel, skadeschef hos If.
De fleste forretninger i området ved Jagtvej 69 har givetvis en såkaldt erhvervsforsikring. Den dækker blandt andet indbrud og skaderne deraf, men den dækker ikke ved hærværk. Det gør derimod en hærvæksforsikring. Men det er ikke er en standardforsikring, der er specielt anvendt af de forretningsdrivende.
Med hensyn til smadrede ruder har de fleste butikker sandsynligvis en glasforsikring, som dækker skaderne på butiksfacaderne, og med hensyn til alle de smadrede cykler er det almindeligt at folks indboforsikring dækker. Biler, der er kaskoforsikrede, får ifølge Allan Bo Christensen, konsulent ved Forsikringsoplysningen, også dækket eventuelle skader.

15¿20 forretninger

Hos de forsikringsselskaber, som Nyhedsavisen i går var i kontakt med, var den generelle melding, at det hovedsageligt var deres erhvervsafdelinger, der havde modtaget skadesanmeldelser. Anmeldelser fra private lod endnu vente på sig. Det drejer sig især om banker og ejendomsmæglere, der er blevet ramt.
Officielle meldinger lyder på, at 15-20 forretninger på Nørrebro har været hårdt medtaget med smadrede ruder, og derudover har én til to af butikkerne været udsat for plyndring.
Københavns Politi har endnu ikke gjort status over ressourceforbruget lørdag aften. Under aftenens uroligheder fik flere af politiets biler en alvorlig omgang af de unges brosten og andet kasteskyts, og Københavns Politi havde blandt andet lånt materiel fra både Odense og Århus.
»Vi vil måske have et bedre overblik over ressourceforbruget om et par uger,« siger vicepolitiinspektør Flemming Steen Munch.