Det koster staten millioner at fyre ældre
Når det kommer til at fyre ældre, er staten den store synder. Staten diskriminerer, mener Ældresagen.

Selv i det offentlige bliver ældre medarbejdere udsat for aldersdiskriminerende fyringer. Og det koster nu staten millioner.

I årets første seks måneder har Ligebehandlingsnævnet afgjort 32 sager om aldersdiskrimination, og selvom kun cirka hver tredje beskæftigede dansker er offentligt ansat, så er halvdelen af sagerne fra det offentlige, skriver Avisen.dk.

- Det er grotesk og dybt forkasteligt, at der så mange eksempler på, at ældre bliver udsat for diskrimination, og det er en skærpende omstændighed, at staten står for så stor en andel, siger Olav Selbo, chefkonsulent i Ældresagen til Avisen.dk.

Klagerne vandt de ni af sagerne, og derfor må staten hoste op med 1,8 millioner kroner i erstatning.

Alene på én arbejdsplads gik den offentlige arbejdsgiver så galt i byen, at Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at de fire ældste chefer, der alle blev fyret, skal have en million kroner i erstatning.

I en Statsforvaltning kostede det over en halv million kroner i erstatning, da man fyrede de to ældste børnesagkyndige rådgivere på 61 og 65 år. Den første sag blev afgjort sidste år.

Sagerne vækker særlig stor harme i Ældresagen, fordi flere af de senere års regeringsreformer netop har haft til formål at få ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet.

- Men med den ene hånd hæver man tilbagetrækningsalderen for at øge holdbarheden i finanserne og med den anden diskriminerer man sine egne ældre ansatte, lyder det fra Olav Selbo.

Formanden for Folketingets beskæftigelsesudvalg Lennart Damsbo-Andersen (S), mener ikke, at de to ting hænger sammen.

- De enkelte styrelser og kommunale arbejdspladser er ikke forpligtet af, at vi har siddet og haft en eller anden ideologisk tanke inde på Christiansborg, siger han til Avisen.dk.

Han mener ikke, at man som offentlig ansat skal forvente en højere etisk standard fra sin arbejdsgiver.

/ritzau/