Det knirker i de gamle bygninger
Tre sjællandske skoler er lige så dårligt konstrueret som højhusene i Rødovre. Men børnene bliver.

Det er ikke kun to højhuse i Rødovre, der er i fare for at styrte sammen, hvis orkanen raser. Ifølge TV2 Nyhederne har tre sjællandske skoler ligeså dårlig en konstruktion. Det drejer sig Hum­meltofte Skolen i Sorgenfri og Lundtofte Skole og Lindegårdsskolen i Lyngby. Lyngby-Taarbæk Kommune har kendt til problemerne i flere år. Alligevel har kommunen ikke sat penge af til at sikre skolerne.Kommunen har i stedet lavet en beredskabsplan, som det nu kendes fra Rødovre, hvor børnene evakueres ved storm af orkanstyrke.

Ejer vil rive husene ned

I Rødovre vil boligselskabet bag de to stormombruste højhuse, AAB, nu søge Socialministeriet om tilladelse til at rive bygningerne ned og finde genhusning. »Jeg er positiv over for at rive højhusene ned,« siger Eva Kjer Hansen (V) og fortsætter: »Jeg synes, at der er ved at være gået lang tid, og beboerne har krav på at få en sikret bolig fremover.«Lejernes Landsorganisation (LLO) mener også, at det er på høje tid, at de to bygninger rives ned. LLO kritiserer, at der skulle en evakuering til, før boligselskabet AAB tager affære:»Det er et udtryk for langsommelighed, at det først sker efter en evakuering,« siger næstformand i LLO Jørgen D. Jensen og understreger, at AAB må have »røde ører«.

Hvornr stod det klart?

At højhusene risikerer at styrte sammen har nemlig været kendt i nogen tid – men præcis hvor længe er der dog uenighed om. Ifølge Christian Høgsbro fra boligselskabet AAB blev de først bekendt med, at konstruktionen knirkede i 2005. Men LLO påpeger, at AAB allerede fik det at vide i 2001, da der blev lavet et notat om selvsamme.»Uanset hvad, så har AAB haft tid til at sætte nedrivning og genhusning i gang i nogen tid, men det er da godt, at det sker nu,« siger Jørgen D. Jensen fra LLO.Da de højhuse Agerkær og Ruskær blev bygget i 1950’erne, var der tale om prestigebyggerier. Det var nogle af landets første betonbyggerier. Det vakte begejstring dengang. Men ikke nu. De er nemlig opført med en dybde på kun ni meter mod en senere standard på 11 meter og derfor mindre sikre. Derudover er betonen i fundamentet ikke så stabil som tidligere. Men nedrivningen af de to højhuse i Rødovre medfører andre problemer. I fremtiden må en god del af de omkring 600 beboere flytte til andre byer. Rødovre har ikke boliger nok til at genhuse samtlige beboere, når højhusene jævnes med jorden, erkender borgmester Erik Nielsen (S). Han understreger, at det ikke er kommunen, men boligselskabet AAB, der har ansvaret for at finde nye boliger til de nuværende beboere. »Men vi er meget opmærksomme på, at de gamle Rødovreborgere – dem der har boet her i 30-40 år – skal genhuses her i kommunen,« siger Erik Nielsen.