Det er slut med at samle penge ind på gaden
Hjælpeorganisationer misforstår loven. De må ikke samle penge ind på gaden, understreger justitsministeren. Katastrofalt for ulandene, klager organisationerne

Hjælpeorganisationer bryder loven, når de samler penge ind på gaden. Alligevel har indsamlere i årevis stået parat med girokort på gaderne i de større byer.

»De velgørende organisationer har misforstået loven og omgår reglerne. Derfor slår vi fast, at man ikke kan benytte gader og stræder til at samle penge ind,« siger justitsminister Lene Espersen (K).

Med et nyt cirkulære, der forklarer, hvordan loven skal fortolkes, håber ministeren, at organisationerne vil overholde loven.

En række hjælpeorganisationer vurderer, at de risikerer at miste 200 millioner kroner om året, hvis de ikke må samle penge ind.

»Hvis vi mister muligheden for at hverve faste bidragydere via gadekampagner, vil det få direkte konsekvenser for børn i verdens fattigste lande,« siger generalsekretær for UNICEF, Steen M. Andersen.

Hos Folkekirkens Nødhjælp vurderer man, at organisationen vil miste 48 millioner kroner om året.

»Det vil betyde, at mere end 200.000 mennesker ikke vil få hjælp,« siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær.

Justitsministeren medgiver, at det kan koste organisationerne penge.

»På den anden side kan de jo stadig hverve medlemmer og så bare sende et girokort senere,« siger hun.

Hververne må fortsat hverve medlemmer på gaden, så længe de ikke beder om donationer samtidig.

Borgmestrene klager

Det nye cirkulære kommer, fordi en række af landets borgmestre har klaget over, at indsamlerne er for aggressive i deres kampagner.

I Århus Cityforening har man i to år kæmpet for at få indsamlerne ud af det offentlige rum. Her glæder direktør Claus Bech sig over, at der kommer klare regler.

»Det har taget overhånd. Folks oplevelse af vores by bliver ødelagt, når de bliver antastet flere gange på en strøgtur,« siger han og understreger, at det ikke er organisationernes formål, men fremgangsmåde, han kritiserer.

Hjælpeorganisationernes protest skal diskuteres i Folketingets retsudvalg.