Det er ikke gratis at få hjælp fra Syrien og Iran
Irak ? Den nye rapport fra den amerikanske Baker-Kommission lægger op til, at vi får Iran og Syrien til at hjælpe os med at skabe stabilitet i Irak. Men de to lande vil forlange en pris, der er så høj, at vi ikke kan betale

Det er ikke nogen overraskelse, at Baker-Hamilton-rapporten om mulige løsningsmodeller i Irak har vakt glæde hos tilhængerne af en interessedreven realpolitik ? både på venstre- og højrefløjen.
Vi er alle enige om, at Syrien og Iran i øjeblikket er med til at øge terrorismen i Irak. Vi er enige om, at det kan være fornuftigt at tale med sine fjender (USA talte jo også med Sovjetunionen under den kolde krig). Men hvad jeg mangler fra de såkaldte realister er ? lidt realisme.

En lang ønskeseddel

Hvad vil vi have? Stabilitet i Irak, en moderat regering i Bagdad og et land, der lever i fred med sine naboer ? inklusive Israel.
Hvad vil Syrien og Iran have? Syrerne vil have: a) at FN stopper undersøgelsen af mordet på den tidligere libanesiske premierminister Rafik Hariri, b) indflydelse på libanesisk politik, c) at det internationale samfund stopper med at blande sig i landets brud på menneskerettighederne, d) at det internationale samfund stopper med at brokke sig over landets støtte til Hamas og Hizbollah, og e) Golan-højderne tilbage fra Israel.
Iranerne vil have: a) at det internationale samfund stopper med at blande sig i landets atomprogram, b) indflydelse på irakisk politik, c) at det internationale samfund stopper med at blande sig i landets brud på menneskerettighederne, d) at det internationale samfund stopper med at brokke sig over landets støtte til terrorisme, og e) Israel slettet fra landkortet.

Iransk atombombe

Lad os for et øjeblik forestille os, at Iran, når landet får atomvåben, ikke vil angribe Israel. Det er fint, men alle er jo enige om, at den blotte eksistens af en iransk atombombe vil inspirere til mere terrorisme, sætte gang i et farligt våbenkapløb og sende oliepriserne langt op i skyerne.
Hvis vi faktisk opnår en eller anden form for enighed med Damaskus og Teheran omkring situationen i Irak, hvordan vil vi så nogensinde få regimerne til at overholde aftalen?
Det er simpelthen meget svært at forstå, hvordan vi kan overbevise Iran og Syrien om at hjælpe George W. Bush, når vi på ingen måde er villige til at give dem det, de vil have. Oversat af Amalie Lyhne