»Det betyder meget, at han er død«
Blandt de dansk-irakiske foreninger er der både glæde og sorg over, at den irakiske eks-diktator natten til lørdag blev hængt.

Læs også: Saddams lig vises frem
PORTRÆT: Tyranen ville huskes som konge
Henrettelse under primitive forhold
Vidne: Du kunne se frygten i Saddams øjne

Et fotografi af eks-diktatoren. Foran ansigtet på billedet er indsat en løkke, der svinger fra side til side. Det eneste, der ellers rører sig på billedet, er Saddams øjne, der kunstigt følger rebet fra side til side.

Skulle man være i tvivl om, hvordan foreningen Det Irakiske Arkiv stiller sig til hængningen af Saddam Hussein, skal man blot klikke ind på foreningens hjemmeside.

Baha Hassan fra foreningen har da også svært ved at skjule sin glæde, da Nyhedsavisen besøger ham lørdag middag i hans frisørsalon på Amager:

»Jeg vågnede i nat og tændte for fjernsynet og så, at han var blevet hængt. Jeg sad foran skærmen, indtil jeg skulle herned i salonen klokken ti,« forklarer han, mens Radioavisen fra sin plads i hjørnet af salonen fortæller, at der nu er offentliggjort billeder af den døde Saddam Hussein.

»Det her er en dag, jeg har glædet mig til meget længe. Det handler om øje for øje og tand for tand,« fortsætter Baha Hassan, der selv flygtede fra Saddams styrker for 14 år siden.

Han afviser samtidig enhver snak om, at det måske ikke er helt i overensstemmelse med menneskerettighederne at henrette forbrydere:

»I et demokrati skal man ikke støtte forbrydere som ham. Det betyder meget, at han er død, og at han aldrig mere kommer tilbage,« forklarer han med et stort smil på læben, der vidner om, at det ikke kun er den muslimske helligdag Eid ul-Adha, som han skal fejre med familien, når dagens sidste frisure er sat.

I den modsatte lejr blandt herboende irakere sidder formand for Irakisk Menneskerettighedsforening i Danmark Karim Hafid. Også han kender til at have Saddams efterretningsvæsen i hælene. Han flygtede fra Irak i slutningen af 1970’erne, efter at han havde været aktiv i en ulovlig studenterforening. I Irak efterlod han blandt andet sin søsters mand, som, formoder han, blev myrdet af de irakiske myndigheder.

Alligevel er Karim Hafid bedrøvet over hængningen af eksdiktatoren.

»Det handler om principper. Når man vil bringe demokrati og menneskerettigheder til samfundet, så er man nødt til at respektere disse principper hele vejen,« mener han og understreger, at hans reaktion absolut ikke er udtryk for sympati for Saddam Hussein.

Men de demokratiske principper er til for at blive overholdt:

»Det bliver de overhovedet ikke i Irak,« siger Karim Hafid.