Det betyder finanstilsynets nye regler
Finanstilsynets skærpede regler har senest tvunget Jyske Bank til at nedskrive for 900 millioner kroner.

* Finanstilsynet, der hører under Erhvervs- og Vækstministeriet og fører tilsyn med det finansielle marked, indførte i andet kvartal af 2012 en række skærpede regler for pengeinstitutters nedskrivninger.

* Reglerne betyder blandt andet, at udlån til nødlidende ejendomskunder skal nedskrives til ejendommens værdi.

Så hvis en kunde ikke vurderes at have væsentlige muligheder for at betale af på et lån, skal banken nedskrive udlånet til sikkerhedens aktuelle værdi, hvilket vil sige det beløb, ejendommen kan forventes solgt til inden for et halvt år.

* Formålet med de nye regler er at skabe større troværdighed om nedskrivningerne og dermed øge tilliden til bankernes regnskaber.

* Både Finansrådet og Lokale Pengeinstitutter har ytret kritik over for Finanstilsynet, da man mener, at de skærpede regler kommer på et rigtigt skidt tidspunkt for de danske banker, der kæmper med dårlig indtjening og en kreditklemme.

* Allerede i maj valgte Sydbank at tage forskud på situationen og anvende de nye regler i regnskabet for første kvartal. Det betød en øgning af nedskrivningerne i 2012 med op imod 600 millioner kroner.

* Den 6. juli betød reglerne, at Spar Nord måtte nedskrive med yderligere 115 millioner kroner.

/ritzau/