Desperate landmænd truer banker: Hjælp os, eller vi smutter
- Hvis bankerne ikke imødekommer vores krav, vil der ske det, at landmændene kører i banken og afleverer nøglerne til bedrifterne. Det er ikke en tom trussel, for situationen er fuldstændig desperat ude på gårdene, siger formand for Bæredygtigt Landbrug (BL), Flemming Fuglede Jørgensen Colourbox (modelfoto)
Bankerne skal give nødstedte landmænd bedre vilkår. Ellers går de fra deres landbrug, lyder truslen

Giv os bedre vilkår eller overtag vores økonomisk lammede landbrug. Så klar er meldingen fra en gruppe nødlidende landmænd.

Det er Landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug, der nu samler de truede landmænd, og rejser krav om bedre forhold hos banker og realkreditinstitutter.

Hvis bankerne afviser kravet, forlader landmændene deres bedrifter og overdrager dem til bankerne. Det siger formand for Bæredygtigt Landbrug (BL), Flemming Fuglede Jørgensen, til Jyllands-Posten.

- Hvis bankerne ikke imødekommer vores krav, vil der ske det, at landmændene kører i banken og afleverer nøglerne til bedrifterne. Det er ikke en tom trussel, for situationen er fuldstændig desperat ude på gårdene, siger Flemming Fuglede Jørgensen til Jyllands-Posten.

Op mod 1.000 danske landmænd risikerer at blive tvunget fra deres gårde i løbet af 2015. Ruslands boykot af fødevarer fra EU har medført dramatiske prisfald på mælk og kød, og mange landmænd har udsigt til dundrende underskud i 2015.

Klemmer livet ud af de svageste

Dermed fortsætter den landbrugskrise, som reelt begyndte allerede i 2008 og kun har været afbrudt af en kort periode med rimelig indtjening. Også finanssektoren har et stort ansvar for de svære tider i dansk landbrug, mener Flemming Fuglede Jørgensen.

- Finanssektoren er ved at klemme livet ud af de svageste landmænd, som lider under kassekreditrenter på over 10 procent og bidragsrenter på over to procent. De økonomisk svageste landmænd pålægges de højeste renter, hvilket reelt gør det umuligt for dem at kæmpe sig ud af krisen, selv om de dag efter dag arbejder, til de segner. De ringer til os og græder af desperation. Det er derfor, vi gør det her, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Bankerne advarer

Bankerne, som hidtil har håndteret de kriseramte landmænd med relativ stor tålmodighed, advarer også om, at situationen er meget alvorlig.

- Dette er den dybeste og længste landbrugskrise i nyere tid. Jeg har aldrig før set en situation som denne. Helt op til 10 procent af landbrugsbedrifterne risikerer at gå konkurs, sagde Lars Møller, bankdirektør i Spar Nord til Jyllands-Posten tirsdag.

I Jyske Bank vurderer direktør Benny Laibach Pedersen, at antallet af tvangsauktioner i landbruget vil stige i 2015.

I Nordea siger landbrugschef Søren Porsbjerg, at "mange landmænd har et finansielt beredskab, der er for svagt til at modstå den nedtur, som nu rammer erhvervet".