Derfor valgte Katongo Brøndby.
Brøndbys nye zambianske angriber, Chris Katongo, vil til Brøndby som tak for, at klubben hjalp det zambianske landshold for mere end 13 år siden.

I 1993 styrtede hele det zambianske landshold ned med et fly i Atlanterhavet. 18 spillere og fem ledere blev dræbt. Med ét slag var hele landsholdet udslettet, og der var landesorg i Zambia. Landets fodboldforbund sendte et nødråb til hele verden: Hjælp os med at opbygge et nyt landshold. Det danske udenrigsministerium besvarede nødråbet og inviterede et nyt landshold til seks ugers træningslejr i Danmark.

Roald Poulsen blev valgt som træner på lejren, mens Emil Bakkendorff fra Brøndby var administrativt ansvarlig for afviklingen af de seks ugers træning. De første tre uger blev afviklet i Brøndby, resten skulle have været i Vejle, men efter fire uger blev træningslejren afbrudt. FIFA krævede, at det zambianske hold tog hjem og spillede VM-kvalifikationskamp mod Marokko. Det blev besluttet, at Roald Poulsen skulle tage med derned og stå i spidsen for holdet som landstræner i den vigtige kamp. Miraklet indtraf, da Zambia vandt 2-1 over Marokko og kvalificerede sig til VM i USA. Få måneder efter, at hele landets landshold var blevet dræbt i en tragisk ulykke, havde et nyt hold sikret den ultimative triumf.

»Det var fantastisk for hele nationen. Det kan slet ikke beskrives. Med et havde landet fået et nyt landshold,« fortæller Roald Poulsen.

Brøndbys nyindkøbte angriber, Chris Katongo, var blot en 11-årig zambiansk dreng, da flystyrtet indtraf. Alligevel husker han tydeligt, hvordan Brøndby hjalp det nye zambianske landshold. Og den 24-årige angriber fortæller til Brøndbys hjemmeside, at det faktisk er derfor, han har valgt at skifte til Brøndby.

»Der var andre større klubber, som jeg kunne have valgt, men det blev Brøndby IF, fordi Brøndby hjalp hele Zambia i 1993, hvor det hele var ved at forsvinde. Det er noget jeg aldrig glemmer, og noget vi altid står i gæld for. Så det var ikke svært for mig at vælge Brøndby,« siger Katongo til hjemmesiden.

Ifølge Roald Poulsen er historien om, hvordan et lille land langt, langt væk hjalp Zambia med at få et nyt landshold og komme med til VM en historie, der bliver fortalt af ældre fodboldspillere til de unge. Således har historien også været en del af Chris Katongos fodboldmæssige opvækst, og nu vil den zambianske angriber sige tak for hjælpen ved at score stribevis af mål for Brøndby.