Derfor skal du stadig lufte ud i frostvejr
vindue Colourbox/Free
Når den relative luftfugtighed overstiger 75 procent, får mikrobiologisk vækst som skimmelsvamp gode grobetingelser, advarer indeklimaeksperter.

Temperaturen tonser i bund, jo nærmere vi kommer vinteren. Selv om det virker mindre tiltalende at skulle åbne vinduer og døre, er det faktisk omend endnu vigtigere at lufte ud nu end om sommeren.

Regelmæssig gennemtræk er nemlig med til at sikre, at den relative luftfugtighed ligger på mellem 30-60 procent, som er optimalt for indeklimaet.

Når den relative luftfugtighed på en overflade - for eksempel indersiden af en ydervæg - overstiger 75 procent, får mikrobiologisk vækst som skimmelsvamp gode betingelser for at gro, advarer Carsten Johansen, faglig leder i bygninger og miljø ved Teknologisk Institut.

- Hvis man forestiller sig, at man får en mængde kølig udeluft indenfor, bliver den hurtigt varmet op til indetemperaturen på typisk 20-22 grader, forklarer Carsten Johansen.

- Selv om udeluften har en relativ høj luftfugtighed, ændrer den sig til det lavere luftfugtighed på cirka 35-40 procent, når den bliver varmet op indenfor. Det betyder, at den lige pludselig har kapacitet til at optage en masse af den fugt, som er i boligen.

Derfor er det vigtigt at lave gennemtræk flere gange om dagen og lade vinduerne stå åbent i 5-10 minutter, så luften kan nå at cirkulere rundt.

Har man spalte- eller friskluftventiler i boligen, kan man med fordel have dem åbne året rundt, så luftcirkulationen mellem inde- og udeluften er konstant.

- Ellers bør man lufte ud efter anbefalingerne, som lyder på gennemtræk tre-fire gange om dagen. Det er stadig effektivt, og man får skiftet relativt store mængder luft ud ad gangen, siger Carsten Johansen fra Teknologisk Institut og tilføjer:

- Man skal dog ikke lufte ud så lang tid ad gangen, at de indvendige overflader i boligen bliver så afkølede, at der opstår risiko for kondens.

Man kan ikke mærke, når luftfugtigheden indenfor nærmer sig 75 procent, som er den nedre grænse for fremvækst af skimmelsvamp. Man kan kun se det, når det er blevet så alvorligt, at det sætter sig som plamager.

Bolius - Boligejernes Videncenter - råder også til gennemtræk mindst tre gange om dagen i 5-10 minutter - også selv om det er koldt udenfor.

Et dårligt indeklima kan nemlig ikke blot efterlade fugtskader og skimmelsvamp - det kan også påvirke boligens beboere, advarer Tue Patursson.

- Der er tre ting, der gør sig gældende om vinteren: Man har flere stearinlys tændt, nogle har brændeovnen kørende, og så opholder man sig generelt meget mere indenfor, end man gør om sommeren.

- Det gør, at der er en masse støv og partikler, der flyver rundt, og et højere CO2-niveau fra ens udånding. Det kan give et tungt hoved og dårlig nattesøvn, så der er mange ting, man også får renset ud, når man lufter ud, understreger Tue Patursson.

Har man almindelige, ældre termostater, skal man selv skrue helt ned for varmen under udluftningen. Har man nyere automatiserede termostater, skal man ikke skrue ned, for temperaturen reguleres selv, siger Tue Patursson, Bolius' fagekspert i byggeteknik og energi.

/ritzau fokus/

Af Grith Larsen/ritzau fokus/