De fleste familier har travlt, og det går ud over den hjemmelavede aftensmad.
En undersøgelse lavet af vidensinstitutionen Madkulturen viser således, at danskerne i mindre grad end tidligere får hjemmelavet aftensmad.
Under halvdelen af danskerne - 48 procent - laver helt hjemmelavet aftensmad på en gennemsnitlig aften.
Madkulturen har derfor nedsat en tænketank. Et af medlemmerne er tv-kok Gorm Wisweh, der er stærk fortaler for hjemmelavet aftensmad.
- Vi kan se, at folk der ikke laver så meget mad, generelt spiser ernæringsmæssigt dårligere mad, siger Gorm Wisweh og tilføjer:
- Så det er vigtigt, at vi husker at lave mad i hjemmet. Ellers ender vi som japanerne, der ikke længere installerer køkkener i hjemmet og lever af convenience food.
Han understreger dog, at det ikke nytter noget at presse nogen til at lave mad. Det skal ske gennem lyst og inspiration.
Han er også bevidst om, at de færreste har en time hver aften til at lave mad.
- Jeg prøver ikke at prædike, at vi skal tilbage til fortiden. Men vi skal nyde samværet ved bordet, og den glæde det bringer at have lavet maden selv, siger Gorm Wisweh.
Da Madkulturen i 2015 begyndte at undersøge danskernes madvaner lavede 55 procent helt hjemmelavet aftensmad på en gennemsnitlig aften. Tallet er faldet hvert år siden.
Også undersøgelser foretaget af DTU Fødevareinstituttet peger på, at det er en god idé at prioritere den hjemmelavede mad. Det hjælper nemlig på sundheden, fortæller seniorrådgiver Sisse Fagt.
- Vi kan se, at hvis man laver mad derhjemme, så er kosten noget sundere. Jo oftere svarpersonerne i vores undersøgelse bruger færdigretter, jo mere usund er deres kost også, siger hun.
Kogebogsforfatter og kok Katrine Klinken er også en del af Madkulturens tænketank. Hun er ikke overrasket over faldet i antallet af hjemmelavede måltider, for hun anerkender, at samfundet har ændret sig.
Men hun fremhæver samtidig fordelene ved aftensmaden, der samler familien.
- Det er vigtigt at få god aftensmad. Og det er vigtigt, at den er af god kvalitet, og at man har tid til at nyde den og dele den med andre, siger hun og tilføjer:
- De fælles aftensmåltider i vores samfund været en slags kulturelt kit i familierne. Noget, der gjorde, at man delte værdier, udvekslede holdninger og opdateringer. Det er vigtigt for at trives godt.
/ritzau fokus/
Af Louis Beck Petersen/ritzau fokus/