Derfor må du ikke droppe kræft-screening
Mange kvinder fravælger screening for livmoderhalskræft på grund af den gynækologiske undersøgelse. Scanpix
Unge kvinder fravælger i stor stil screening for celleforandringer. Men det er en stor fejl. Læs her hvorfor screeningen er så vigtig.

I Danmark bliver kvinder mellem 23 og 65 år regelmæssigt inviteret til screening for livmoderhalskræft.

Men mange, især de helt unge, fravælger det gratis tilbud. Det kan få fatale konsekvenser, for undersøgelser viser, at en stor del af de kvinder, der fravælger screeningen, udvikler livmoderhalskræft.

Det siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten.

- Halvdelen af de kvinder, der får livmoderhalskræft, er under 45 år. Så det er ikke nogen mormorsygdom. Det er fuldkommen urimeligt at få en sygdom, som man kan forebygge, siger hun til Newspaq.

Kun omkring 66 procent af landets kvinderne tager imod tilbuddet om at blive screenet for celleforandringer i underlivet. Især de helt unge er rigtig dårlige til at møde op.

Ifølge Iben Holten fravælger kvinder undersøgelsen af mange forskellige årsager.

- Nogle har problemer med at få fat i lægen. Nogen mener, at de kan mærke på deres krop, om de er syge. Nogle kan ikke lide den gynækologiske undersøgelse, siger hun.

Som den første region i landet tilbyder Region Hovedstaden en selv-test til godt 20.000 kvinder. Region Syddanmark overvejer dog at følge trop.

- Vi har en fornemmelse af, at nogle ikke bryder sig om at blive undersøgt af lægen. Og de kunne måske have gavn af muligheden for at teste sig selv, siger leder af praksisafdelingen i Region Syddanmark, Frank Ingemann Jensen, til DR Syd.

Forstadier til livmoderhalskræft kan ikke mærkes og udvikler sig langsomt over 10 til 15 år. I de tilfælde, hvor man får symptomer, er man et sted henne, hvor det er meget alvorligt.

- Det er en sygdom, man bare ikke vil have. Den giver nogle livslange bivirkninger og efterbehandlinger, understreger projektchefen i Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten.

Fakta:

I Danmark blev screening for livmoderhalskræft indført i 1960'erne. Dengang fik cirka 1.000 kvinder om året konstateret livmoderhalskræft.

Siden er det tal mere end halveret. Nu får omkring 370 kvinder hvert år konstateret livmoderhalskræft. Godt 100 dør af den.

To tredjedel af dem, der får livmoderhalskræft, er ikke blevet screenet regelmæssigt. Kvinder, der deltager i screening, nedsætter deres risiko for at få livmoderhalskræft med mindst 80-90 pct.

2015 kan piger født i 1993-1997 bliver gratis HPV-vaccineret. Godt 80 procent af pigerne tager imod tilbuddet.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

Newspaq