Af redaktionen, SØNDAG, Aller Media
I Sverige og i flere andre lande beriges mælk med D-vitamin. Det gjorde vi også i Danmark frem til 1972. Mange forbrugere i dag vil helst ikke købe berigede produkter. Men mælk er dog den fødevare, vi finder det mest o.k. at berige, viser undersøgelser.
- D-vitamin er vigtigt for kroppens optagelse og omsætning af kalk samt for knogler og muskler. Danskerne har generelt et for lavt niveau, og det skyldes primært, at solen, som jo er den vigtigste kilde til dannelse af D-vitamin, ikke hjælper i vinterhalvåret fra oktober til april, forklarer diætist Anne W. Ravn, der er medlem af SØNDAGs sundhedspanel.
Derfor bliver indtaget af D-vitamin i kosten meget relevant for rigtig mange mennesker.
Her er tre naturlige veje til en god nats søvn
Der skal masser af fisk til
Men det er svært at spise sig til nok, med mindre man spiser meget fed fisk, især laks og ål, og spiser fisk både som pålæg og som varmt måltid hver dag.
- Det gør de færreste, og det er også vigtigt at variere typen af fisk. Jeg er enig i, at et beriget produkt bliver et mindre naturligt produkt, men jeg ser også udbredte konsekvenser af lidelser, der skyldes for lidt D-vitamin, siger diætisten.
Det er især kritisk for en række befolkningsgrupper som syge og ældre, borgere med mørkglødet hud og personer, der ikke er meget i solen i sommerhalvåret heller.
Derfor må du kun tisse, hvis du virkelig er trængende
Tag D-vitamin som tilskud
Det er omkostningstungt for det enkelte menneske og også økonomisk tungt for regionerne at rette op på flere års D-vitaminmangel.
- Så længe berigelsen er med et stof som D-vitamin med så påviseligt gavnlige effekter for en meget stor del af os, og så længe det tydeligt fremgår af emballagen, vurderer jeg, at det kan være en fornuftig valgmulighed for dem, der måske godt ved, at de ikke lever D-vitaminsundt, dvs. heller ikke husker at tage tilskud af D, siger Anne W. Ravn og fortsætter:
- Dog vil det nok blive billigere at købe en bøtte D-vitaminer og mælk hver for sig, og da D-vitamin er fedtopløseligt, behøver man ikke at spise det hver dag, men skal blot have nok over en uges tid. Så det er o.k. at sluge syv piller om lørdagen – men mælkens næringsstoffer er der brug for hver dag.
Hvis du er sulten og spiser et æble, kan du ende med at blive mere sulten: Læs hvorfor her