Du har været ud med veninderne i weekenden. Du har stadig tømmermænd i dag, er slap i kroppen, og så brugte du for øvrigt hele søndagen med hovedet i toilettet. Dine veninder, ja de mødtes til brunch dagen efter og var hverken dårlige eller ramte.
Og det undrer dig – for I har cirka samme størrelse, drak nøjagtig det samme og spise lige meget, men du har fået alle tømmermændene.
Det er ikke så underligt endda, fortæller professor i genetisk epidemologi i London, Tim Spector, ifølge BT. Du kan nemlig sagtens være bygget til at reagere meget anderledes på alkohol, end dine veninder.
- For alkohol i sig selv er ret harmløst, har professoren tidligere skrevet i The Guardian.
Alkoholen bestemmer ikke tømmermændene
Når du drikker en masse øller til en fest, eller du får et par cocktails i byen, er det nemlig ikke selve alkoholen i dem, der giver dig tømmermænd.
Det er enzymer i kroppen, som omdanner alkoholen til giftigt stof, der er skyld i dine tømmermænd. Og de bliver igen påvirket af andre enzymer, der nedbryder det giftige stof og længden af dine tømmermænd afhænger af dem.
Puha, det er altså en meget lang og snørklet proces, der er med til at gøre dig dårlig og samtidig med til at få dig på benene igen – og professor Tim Spector fortæller, at den proces er forskellig fra person til person.
Netop derfor er der forskel på, hvor dårlig du bliver i forhold til dine veninder. Samtidig spiller dine gener dig et puds i den her sammenhæng og vil sammen med enzymerne forværre eller forbedre tømmermændene.
Faktum er altså, at du ikke kan sammenligne dig selv med alle de andre, du har drukket dig fuld med – deres kroppe er opbygget anderledes end din, og derfor kan du sagtens ende aftenen/natten med opkast og gigant hovedpine, i mens de springer mere friske rundt dagen efter.
Unfair … Ja, temmelig meget!