Derfor er mødre så hårde ved hinanden
Kvinder er i dag mindre tolerante end tidligere, når det gælder andre kvinders måde at være mor på.  Foto: SCANPIX arkiv
Kampen om at være en god mor er intens blandt kvinder i dag

Af Mia Qvist Scheelsbeck, Aller Media

I gamle dage holdt kvinderne sig til kødgryderne, strygejernet og vasketøjet, og moderrollen var dermed defineret i nogle ret faste rammer.

Men i dag har moderskabet en identitetsskabende rolle, og det har faktisk gjort, at kvinder er mindre tolerante over for andre kvinders måde at være mødre på. Der er simpelthen kamp om, hvordan man er ’rigtig’ mor i dag, siger Lisa Holmfjord, der er formand for Dansk Kvindesamfund.

Renée Toft Simonsen om at have voksne børn: Det føles lidt som at blive forladt. Læs mere på Søndag.dk

- De fikse og travle karrierekvinder opfatter speltmødre som værende for familie- og omsorgsorienterede, mens speltmødrene ser erhvervskvinde-mødre som au pair-afhængige. Og både spelt- og karrierekvinderne opfatter provinsmoderen som værende uambitiøs og umoderne. Indvandrerkvinderne er anbragt i en hel fjerde kasse og overses desværre ofte i debatten. Og selv om grupperne mener, at de hver især besidder definitionen af hvad ’den rigtige mor’ er, gør debatten og den bekrigende retorik, hvor alle anbringer sig selv og andre i stereotype kasser, at alle er mere begrænsede end de er frie, siger Lisa Holmfjord i en udgave af Kvinder&Samfundet.

Sæt grænser for din mor: Læs hvordan på Femina.dk

Kvinder kæmper stadig mod kønsroller

Ifølge Birthe Linddal Jeppesen, der er sociolog og fremtidsforsker, handler det om, at moderskabet er et slags udstillingsvindue for kvinder i dag.

- Moderskabet er dermed langt mere identitetsskabende for kvinder i dag end tidligere. Derudover er det i dag et meget bevidst tilvalg at få børn. Man tager derfor sig selv og ’projekt moderskab’ meget seriøst. Det fylder enormt meget i bevidstheden, hvordan ’projektet’ forløber, og hvad det tilfører individet at være den ene eller anden type mor, siger Birthe Linddal Jeppesen.

Det skyldes især, at de moderne kvinder i dag stadig kæmper mod de gamle kønsroller.

- Moderskabet er blevet moderne igen - men ikke husmoderskabet. I dag kæmper nogle kvinder for retten til at gå på arbejde og have en karriere, mens andre kæmper for retten til at have lov til at vælge det fra, lyder det fra Birthe Linddal Jeppesen.

Renée Toft Simonsen: Drop sundsræset og hyg jer! Læs mere på Femina.dk

Se også: