Gojibær er et af de nyeste skud på stammen over fødevarer, man kan spise for at blive supersund. Gruppen af disse særligt sunde fødevarer kaldes populært superfood. Og nutidig forskning af netop disse gojibær har betydet, at bærrene nu er kommet med i denne gruppe af superfoods.
Vil du gerne bruge de såkaldte superfoods i din madlavning, så får du på Søndag.dk 3 opskrifter med superfoods.
’Begrebet superfoods skal ses som en del af en gruppe frugter og bær, som indeholder et højt niveau af antioxidanter, som kan beskytte vores celler mod aldring og sygdomme,’ forklarer SØNDAGs faste ekspert Rikke Goerlich, der er uddannet phytoterapeut.
Gojibærret stammer oprindeligt fra Tibet og Mongoliet, hvor de har været anvendt i tusinder af år til blandt andet at styrke kroppens energi, immunsystem og ikke mindst synet.
Forskere har undersøgt bærret og har fundet ud af, at bærrene har et højt niveau af antioxidanter.
En anden kilde til antioxidanter er arganolie. Læs mere om olien på Søndag.dk.
Specielt har de et højt indhold af betacaroten og zeaxanthin. Det er her, man kan se en direkte effekt, hvor de styrker vores immunsystem, og netop tilfører energi til en træt krop.
- Betacaroten kender vi også som den antioxidant, der blandt andet beskytter vores hud. Zeaxanthin beskytter øjets nethinde, forklarer Rikke Goerlich og tilføjer, at de fleste beskriver smagen af goji som en blanding af tranebær og kirsebær.
Hun anbefaler at man drysser dem på sin yoghurt, man kan blande dem i en grød, man kan bruge dem som miks i en smoothie, oven på salat, som snack og i retter, hvor man synes, at smagen passer ind.
SØNDAGs Sundhedspanel, SØNDAG, Aller Media