Zzzzzz ... Derfor er du altid træt
Var det hårdt at komme op i morges? Hvis du altid er træt, bør du måske se, om det kan skyldes en af disse ting. Colourbox
Sover du fint om natten, er der måske andre årsager til din træthed.

Det er ikke kun manglende søvn, der kan gøre dig helt udmattet. Små ting i hverdagen, som du vælger til eller fra, kan nemlig let gøre dig træt.

Eksperter har her samlet fem årsager til, hvorfor du altid føler dig træt – og hvad du kan gøre ved det.

1. Du kvitter træning pga. træthed

Når du er træt, er det en rigtig dårlig idé at droppe træningen. En undersøgelse fra University of Georgia har vist, at når raske voksne begyndte at træne tre dage om ugen i 20 minutter, følte de sig mindre trætte og fik mere energi på bare seks uger, skriver Health.com.

Regelmæssig træning giver dig styrke og udholdenhed, og det forbedrer dit kardiovaskulære system, som leverer ilt og næring til kroppen. Så næste gang sofaen kalder på dig, så vælg i stedet træningen til.

Prøv en komplet kostplan, når du skal tabe dig. Få den på femina.dk

2. Du drikker ikke nok vand

Er du bare en smule dehydreret, påvirker det dit energiniveau, forklarer Amy Goodson, der er diætist ved Texas Health Ben Hogan Sports Medicine.

Årsagen er, at dehydreringen reducerer blodvolumen, hvilket gør blodet tykkere. Dermed pumper hjertet mindre effektivt, og så kommer ilt og næring langsommere rundt til muskler og organer. Og dermed kan du opleve at være mere træt.

3. Du mangler jern

Er du i jernmangel, kan føle dig irritabel, træt, svag, og at du har svært ved at holde fokus.

’Det gør dig træt, fordi mindre ilt kommer frem til muskler og celler,’ forklarer Amy Goodson.

Du kan booste dit jernindtag ved at spise godt med magert kød, bønner, tofu, æg, mørke bladgrøntsager, nødder og peanutbutter. Spise det gerne sammen med madvarer, der har et højt C-vitaminindhold, da det forbedrer kroppens optagelse af jern.

Jernmangel kan dog være symptom på andre ting, så tag gerne forbi din læge, hvis du har jernmangel.

Dit ansigt afslører din livsstil. Læs mere på Femina.dk

4. Du er en perfektionist

Det er umuligt at være perfekt – men er du en perfektionist, kan det være svært at acceptere. Så arbejder du måske endnu hårdere og længere, end det er nødvendigt, siger Irene S. Levine, der er professor i psykiatri ved New York University School of Medicine.

’Du sætter mål, der er så urealistiske, at de er meget svære eller helt umulige at nå – og i enden er der ingen tilfredsstillelse at opnå,’ forklarer Irene S. Levine.

Hun foreslår, at man sætter en tidsfrist på alle projekter – og overholder det – og med tiden vil man indse, at det slet ikke er nødvendigt at bruge al den ekstra tid på noget, der ikke forbedrede arbejdet.

5. Du spiser for usund mad

Spiser du mad med et højt indhold af sukker og lette kulhydrater, vil dit blodsukker svinge op og ned. Når du spiser usund mad, og dit blodsukker hurtigt stiger – og falder igen – i løbet af en dag, vil du opleve at være meget træt, forklarer Amy Goodson.

Hold i stedet dit blodsukker stabilt ved at spise mager protein og fuldkorn ved alle måltider. Det kan fx være kylling med brune ris, laks med søde kartofler eller en salat med kylling og frugt, foreslår diætisten.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media