Derfor bør mobilen bandlyses fra soveværelset
Mange danskere sover med mobiltelefonen inden for rækkevidde, men ifølge en søvnekspert bør vi betragte den som vores søvnfjende. Arkivfoto. Foto: Colourbox/JOHN DOWLAND / PHOTOALTO
Mange sover med deres mobiltelefon i nærheden af sengen. Få forklaringen på, hvorfor du bør holde soveværelse og mobil adskilt.

Danskerne går sjældent alene i seng.

I en rundspørge, lavet af analysebureauet Wilke for Newspaq, svarer 67 procent af 1080 adspurgte danskere, at de sover med mobiltelefonen i nærheden af deres seng.

Men det er en ualmindelig skidt vane. Sådan lyder det fra søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel, Mikael Rasmussen.

- Hvis bare man brugte mobilen som vækkeur, og den var uden for rækkevidde fra sengen, så ville det ikke være et problem. Men rigtig mange bruger den til at se, hvad klokken er, når man vågner om natten. På den måde får man 300 lumens lige ind i øjnene, og det tricker din hjerne til at tro, at solen er ved at stå op, siger Mikael Rasmussen til Newspaq.

Og alene det at blive bevidst om klokkeslættet, er nok til at forstyrre søvnen betydeligt, forklarer Mikael Rasmussen.

- På den måde får man lige præcis den stimuli til sin hjerne, der hedder, at nu skal du eksempelvis op om to timer. Det aktiverer nervesystemet og hjernen sådan, at det hurtigt bliver sværere at falde i søvn igen, siger han.

En tredje ting, der ifølge Mikael Rasmussen er med til at gøre mobilen til din 'søvnfjende', er alt det andet, den typisk kan.

- Mange oplever søvnforstyrrelser, fordi der bliver sendt sms'er, eller der plinger Facebook-opdateringer ind på telefonen, så det er en vanvittig usmart anordning at have i soveværelset. Det forstyrrer virkelig din søvn, understreger han.

Mikael Rasmussen forklarer, at der især blandt unge kvinder er opstået et fænomen, der kaldes 'sleep texting'. Ligesom nogle går i søvne, er flere altså begyndt at sende sms'er i søvne.

- Det er blevet en automatiseret proces, så du helt naturligt griber ud efter mobiltelefonen og automatiseret sender sms'er af sted. Ofte er det noget vrøvl, der bliver skrevet, og man aner sjældent noget om det næste morgen, forklarer Mikael Rasmussen.

Sådan undgår du ifølge Mikael Rasmussen, at mobilen spolerer din søvn:

Ideelt set bør du få mobiltelefonen helt ud af soveværelset.

Har du ikke andet vækkeur, bør du sætte mobiltelefonen på lydløs og evt. flightmode, så kun vækkeuret kan forstyrre dig.

Undgå at have den liggende indenfor rækkevidde af sengen, da alene lyset fra den påvirker din søvn negativt.

Newspaq