Derfor betyder søvn ALT for din sundhed
Får du nok timer på øjet, er der meget større chancer for, at du kommer i topform, end hvis du er i søvnunderskud
Sover vi ikke, restituerer vi ikke optimalt, og vi skal have minimum fire timers søvn for overhovedet at fungere. Får vi ikke det, kan det påvirke vores hukommelse og fysik.
Sover vi ikke, restituerer vi ikke optimalt, og vi skal have minimum fire timers søvn for overhovedet at fungere. Får vi ikke det, kan det påvirke vores hukommelse og fysik. SCANPIX arkiv

Søvn er en af de vigtigste faktorer for vores helbred. Kan du sove, kan du klare næsten alt. Og skal du have det optimale ud af din træning, er det nødvendigt med en god nattesøvn.

Ligesom vi prioriterer løbeturen og den sunde kost, er der altså god grund til også at prioritere nattesøvnen. Det siger søvnekspert Michael Rasmussen.

- Søvn er en aktiv proces og den væsentligste restitutionsfaktor for vores krop. Det er i den dybe søvn, som finder sted i de første timer af nattesøvnen, vi restituerer. Her frigives væksthormoner, og der sker en genopbygning af muskler og knogler. Derfor er det enormt vigtigt, at vi får sovet igennem, siger han.

Sex uden orgasme ødelægger din søvn. Læs hvorfor på Femina.dk.

Kan ikke indhentes i weekenden

Sover vi ikke, restituerer vi ikke optimalt, og vi skal have minimum fire timers søvn for overhovedet at fungere. Får vi ikke det, kan det påvirke vores hukommelse og fysik. Hjernen får også sværere ved at styre impulserne, og det betyder, at vi kan blive mere tilbøjelige til at spise usundt. Faktisk viser undersøgelser også, at folk, der får alt for lidt søvn, også har en tendens til at lyve og bedrage. Selv om vi kan overleve på fire timers søvn, er det dog ikke helt nok. En god nattesøvn varer mellem seks og ni timer, afhængig af genetik og aktivitetsniveau.

Her er 7 klare tegn på, du mangler søvn. Læs om dem på Femina.dk.

Men kan man så indhente den forsømte søvn i weekenden? Nej, siger Michael Rasmussen.

- Det mest almindelige søvnmønster er det, hvor vi får for lidt søvn i hverdagene og sover ud i weekenden. Det er også det, man kalder socialt jetlag. Man flytter simpelthen rundt på sin døgnrytme, og det er ikke hensigtsmæssigt, da regelmæssighed er det bedste for vores biologi og fysiologi. Hvis du hver dag, også i weekenden, kan gå i seng og stå op på det samme tidspunkt, vil det være det mest optimale for dig, siger han til Move.

Gitte Holm, redigeret af Charlotte Hallbæck, FEMINA, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.