»Der var ikke mere at gøre«
Barfoed sagde høfligt farvel til alle andre end Dansk Folkeparti. Hyklerisk og populistisk kalder han partiet, som onsdag aften fjernede hans magt og ministerbil.

På bordet midt i lokalet står en blanding af æble- og solbærsaft i en lille grøn flaske. Økologisk, naturligvis, og det siger vel næsten sig selv, når man - lidt endnu - er minister for familie og forbrug.

Lars Barfoed kommer roligt ind af døren. Hans jakke bipper, han tjekker en sms, mens Danmarks Radios Bendt Stuckert stikker en mikronfon i hovedet på ham.

»Rolig nu,« når Barfoed at sige. Så gemmer han telefonen ned i jakken, retter sin ryg og sætter sig i stolen.

»Jeg skal beklage, at jeg sådan har givet jer overarbejde, men jeg har ikke helt selv bestemt timingen,« siger han smilende til de omkring 30 journalister og teknikere, der er samlet i de konservatives gruppelokale.

Kameraerne lyser rødt. Den seneste time har alle på Christiansborg vidst det. Nu siger han det.

Farvel
På bordet foran ham står fem store mikrofoner - Danmarks Radio fører med tre foran TV 2, der har placeret to foran Barfoed.

Fem mindre diktafoner fra landets dagblade er i sidste øjeblik blevet kastet ind på bordet. Han kigger lige kort på et lille stykke papir med nogle få enkelte noter.

Og så taler han. For kort tid siden har han meddelt Anders Fogh Rasmussen, at det er slut. Han - Lars Barfoed, 49 år - trækker sig som minister efter en overvejelse på omkring et splitsekund.

Han siger de ting, som hører sig til - tak til medarbejderne i ministeriet, tak til partiformanden Bendt Bendtsen og Anders Fogh Rasmussen, tak for det gode samarbejde med alle de politiske kollegaer, »jeg er ærgerlige over at skulle gå,« og »jeg glæder sig til at være menigt medlem af den konservative folketingsgruppe.«

Og så vender han ammunitionen mod sin bøddel.

I flere måneder har Dansk Folkeparti været partiet, som han kunne stole på. De har været hans rygsøjle i oppositionens evige angreb på fødevarestyrelsen. »Vi har et godt samarbejde,« er sætningen han om nogen kan udenad.

Nu kalder han partiet »hyklerisk«.
»De løber jo væk fra de det, de selv har været med til at gennemføre,« siger han og slår ud med armene.

Danmarks Radio og TV 2 s journalister slås et kort øjeblik om ordet. Stuckert kæmper sig frem med en mikrofon svævende gennem luften og er ved at vælte.

Du kunne jo blive og kæmpe, bliver Barfoed spurgt.
»Jeg vil ikke stå i vejen for den borgerlige regering. Og politik er en lidt speciel branche,« siger han - opgivende og erkendende.
»Der var ikke mere at gøre.«

 

Hykleriske DF
»Du kalder Dansk Folkeparti hyklerisk?« spørger en journalist.
»Ja!« afbryder Barfoed.

Det her vil han gerne understrege.
»Jeg tror, at det er sådan med populistiske partier, at de følger flokken, og hvis de fornemmer at stemningen driver en bestemt retning, så løber de den vej. Så enkelt er det,« siger han.

De konservatives pressechef Frank Korsholm indbyder til et sidste spørgsmål? Det kommer ikke.
»Ha en fortsat god aften,« siger Barfoed.

Forlader lokalet roligt
På gangen bliver partiformanden Bendt Bendtsen mødt af seks tv-kameraer og en god flok af de danske politiske reportere.

Han holder sig ude af Barfoeds lokale, hvor den økologiske saft stadig står uberørt.

»Usagligt«, »helt utroligt«, »uforståeligt« og »et angreb på den borgerlige regering i en tid, hvor det ikke er nødvendigt«, »men jeg forstår godt Lars Barfoeds reaktion,« siger han i et virvar af blå og røde ledninger og kraftige blitze.

Barfoed selv hører ham ikke.

Han er for længst gået.