Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
144 familier - svarende til over 800 mennesker - stillede sig tirsdag den 7. marts i kø i deres landsby øst for den irakiske by Mosul for hver at modtage 80 liter petroleum. Brændstoffet er nødvendigt for, at de kan holde varmen i de kolde forårstemperaturer og tilberede mad som ris og linser. Det var den danske hjælpeorganisation Mission Øst, der stod for nødhjælpsuddelingen, og det danske folketingsmedlem Christina Egelund (LA) var med under uddelingen: "Der er helt tydeligt en enorm desperation blandt de civile og ofrene for konflikten," fortæller hun over telefonen fra en bil i det nordlige Irak.
Sammen med generalsekretær Kim Hartzner var hun tidligere på dagen kørt gennem et område ramt af massive ødelæggelser. "Mange huse var smadret, der var skudhuller, og eksplosioner havde blæst vinduerne ud," fortæller Kim Hartzner. "Vi gik op på et hustag, og ude i horisonten, 5-6 km væk kunne vi se tydeligt se Mosuls forstæder. Vi kunne høre lyden af F16 flyene og se røgen, når de ramte et mål."
Landsbyer plyndret for værdier
De 144 familier bor i en lille landsby 5-6 km fra selve Mosul og 15 km inde i det område, der indtil for ganske få måneder siden var besat af terrorbevægelsen Islamisk Stat. Mange af landsbyens familier har derfor levet lang tid under besættelsen, men da kampene for alvor gik i gang i begyndelsen af januar i år, måtte de flygte. Siden er de vendt tilbage til deres landsby, som nu er blevet plyndret for alle værdier. "Landsbylederen fortalte mig om deres desperation: De mangler alt; mad, rent vand, elektricitet," fortæller Kim Hartzner.
Flere konflikter lurer
Når så mange mennesker på én gang har brug for hjælp, er desperationen tydelig: "For to-tre dage siden i en landsby i nærheden uddelte en anden organisation petroleum til 300 af byens 1000 familier. De resterende 700 familier gjorde ud af ren desperation oprør over ikke at få noget. Vores folk i Irak har derfor sørget for at have et tæt samarbejde med de lokale myndigheder med opbakning og hjælp fra de lokale ledere. Vi har et rigtig godt netværk af lokale ledere,og det har gjort, at dagens uddeling er forløbet glat," siger Kim Hartzner.
Christina Egelund tilføjer: "Jeg er virkelig imponeret over det arbejde, som Mission Øst og andre udfører i området. Det er tydeligt, at der er mange latente konflikter, og i nødhjælpsarbejdet bliver der taget mange forholdsregler for at undgå, at der bliver voldelige episoder."
Mission Øst fortsætter arbejdet de kommende måneder med at uddele nødhjælp til det stigende antal mennesker i og omkring Mosul, der har desperat brug for hjælp. Arbejdet har særligt fokus på de mest udsatte.
Christina Egelund og Kim Hartzner vender hjem fra Irak torsdag den 9. marts. Kontakt pressekoordinator Svend Løbner på +45 28 707 703 for yderligere information.
Fakta
144 familier med et gennemsnit på seks personer har hver modtaget 4 dunke med hver 20 liter petroleum.
Indbyggerne i landsbyen er en blanding af forskellige etniske grupper, herunder kristne og det shia-muslimske Shabak-folk.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.