Dennis K. stopper: Topfigurer fra fagbevægelsen kan ende i kampvalg om hans post
Mona Striib (tv) og Nanna Højlund kan ende i et kampvalg om at blive Dennis Kristensens afløser som formand for FOA. Arkivfotos: FOA, LO og Asger Ladefoged/Scanpix.
LO-næstformand Nanna Højlund overvejer at udfordre næstformand Mona Striib, når sosuer og pædagogmedhjælpere skal vælge ny formand for FOA på en ekstraordinær kongres til foråret, hvor Dennis Kristensen siger farvel.

Der er lagt op til en dramatisk valgkamp om, hvem der skal stå i spidsen for Danmarks tredjestørste fagforbund FOA, når den markante forbundsformand Dennis Kristensen går på pension i foråret.

FOA’s næstformand gennem 13 år Mona Striib er allerede officiel kandidat.

- Jeg synes, at jeg har noget at byde på. Jeg har været næstformand siden 2004, og jeg er meget klar til at sætte mig i formandsstolen, siger Mona Striib til Avisen.dk.

Men nu melder LO’s næstformand Nanna Højlund overraskende, at hun på opfordring fra flere lokalafdelinger overvejer at stille op til at blive den nye formand for 180.000 sosuer, pædagogmedhjælpere, køkkenassistenter og dagplejere i FOA.

Den 56-årige Mona Striib vil ikke komme med store programerklæringer allerede nu og henviser til, at FOA på sin kongres i efteråret 2016 besluttede, hvor forbundet skulle bevæge sig hen.    

- Vi har lige haft en ordinær kongres, der har vedtaget de overordnede linjer og mål, og derfor vil det være fuldstændig utidigt som kandidat at blande sig i det midt i en kongresperiode. De mål, som FOA skal sætte sig, kommer helt naturligt til at ske på den ordinære kongres i 2019, siger Mona Striib.

- Men det er klart, at jeg har mine bud på, hvordan jeg synes, at verden ser ud, og hvordan vi skal arbejde, og hvilke strategier vi skal følge, fastslår hun men vil ikke løfte sløret for det, før hun får diskuteret det med baglandet.

God platform at tale velfærd fra 

Tidligere forbundssekretær i FOA Nanna Højlund, der blev valgt som næstformand i LO i oktober 2015, bekræfter overfor Avisen.dk, at hun for øjeblikket overvejer at stille op i kampvalg mod Mona Striib.  

- Velfærdssamfundet og de ansatte i den offentlige sektor er mit hjerteblod, og for tiden er velfærden under enormt pres. Både af ideologiske årsager, og fordi de ansatte i den offentlige sektor presses. Det er klart, at en mulighed for at stå i spidsen for så stort et forbund af offentligt ansatte vil være en god platform for at præge debatten om velfærdssamfundet. Men om det så lige skal være mig, er lige det jeg skal tænke lidt over, siger den 56-årige Nanna Højlund.

Den tidligere pædagogmedhjælper understreger, at hun er rigtig glad for at være næstformand i LO, hvor hun blandt andet har arbejdet med at formulere beslutningsgrundlag for en mulig fusion mellem LO og FTF. En fusion, som, hun mener, er rigtig for at give fagbevægelsen større gennemslagskraft.

- Benzinen i mig har altid været de mennesker, der arbejder i den offentlige sektor og velfærdssamfundets betydning, og det, synes jeg, undervurderes i de her tider. Men det er også vigtigt, hvad jeg laver i LO. Jeg har enorm kærlighed til fagbevægelsen, og jeg skal lige tænke lidt over, hvor jeg passer bedst ind, siger Nanna Højlund.

Hvilke overvejelser gør du dig om en eventuel svækkelse af dig i LO ved åbent at melde ud, at du overvejer at gå efter formandsposten i FOA? 

- Det har jeg ladet være med at spekulere over. Så kan man ligge vågen om natten. Man skal tænke grundigt over det og så følge sin mavefornemmelse for, hvor jeg tror, at jeg kan gøre den største forskel for nogle medlemmer af fagbevægelsen og velfærdssamfundet. Hvis folk ikke kan forstå det, så fred være med det, siger Nanna Højlund.

Hun pointerer, at hun ikke er kendt for at skifte hest i utide. Først var hun i Pædagogisk Medhjælperforbund i mange år, så i FOA og nu i LO.

Jyske lokalforeninger bakker op om Højlund 

Formand for FOAs afdeling i Herning, Marianne Christensen, bekræfter over for Avisen.dk, at otte lokalafdelinger i Region Midtjylland har opfordret Nanna Højlund til at stille op.

- Vi har haft en drøftelse i FOA Herning om, at det er det rigtige skidt, hvis der ikke bliver et kampvalg til formandsposten. Vi synes, at det er vigtigt, at de forskellige nuancer i forhold til FOA bliver en del af formandsvalget. Nanna Højlund er et rigtigt godt bud på en formandskandidat, siger hun. 

I det midtjyske fornemmer Marianne Christensen, at mange bakker op om Nanna Højlund.

- Vi ser Nanna Højlund som en dygtig og kompetent person, og vi tror på, at det også er med til at forbedre hendes kvalifikationer, at hun lige har været en tur omkring LO, så hun kan løfte opgaven efter Dennis, hvilket jo ikke bliver nemt, siger Marianne Christensen.

FOA-formanden fra Herning understreger, at næstformand Mona Striib er dygtig, og hun ser gerne, at Striib fortsætter på posten som næstformand.

- Men vi kan godt være bekymrede for, om Mona kan stå i spidsen for den fornyelse, der skal ske i alle forbund. FOA har kørt på samme måde i mange år, og tiden er en anden, og der tror vi, at Nanna Højlund er et bedre bud til at løfte opgaven med at forny FOA, fastslår Marianne Christensen.

Ekstraordinær kongres 25. april

Slaget, om hvem der skal efterfølge den markante Dennis Kristensen, afgøres på en ekstraordinær FOA-kongres 25. april 2018. Der er frist for at meddele sit kandidatur 24. februar.

Dennis Kristensen fylder 65 år i februar 2018 og falder for forbundets aldersgrænse. Ifølge forbundets love skal formanden nemlig stoppe, når vedkommende når folkepensionsalderen.

Men på FOA’s kongres i november 2016 vedtog man, at Dennis Kristensen ikke stopper ved udgangen af den måned, hvor han fylder 65 år. I stedet fortsætter han til slutningen af april næste år for at afslutte overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, hvor han er en af de centrale personer i forhandlingsspillet.

Dennis Kristensen har stået i spidsen for FOA siden maj 2002, hvor han overtog formandsposten efter Poul Winckler. Og med næsten 16 års anciennitet er Dennis Kristensen den forbundsformand i LO-familien, der har siddet længst på posten.

I store fodspor

Hvis der ikke kommer flere kandidater, vil FOA for første gang i historien få en kvindelig forbundsformand. 

 

Mona Striib er i dag næstformand for FOA. Foto: FOA

Mona Striib, Dennis er en formand, der har fyldt meget i medierne, og som hele Danmark er på fornavn med. Hvordan bliver det at følge i hans fodspor, hvis du bliver valgt?

- Det bliver en stor opgave at erobre den presseplads, som Dennis har haft i rigtig mange år. Men vi har også i FOA en tænkning og en strategi om, at vi har rigtig mange politiske kolleger, som på hver deres område skal erobre en platform, så vi bliver flere om buddet, der skal ytre os i medierne, siger Mona Striib.

Nanna Højlund er i dag næstformand for LO. Foto: LO.

Nanna Højlund, bliver du FOA-formand følger du i fodsporene på Dennis Kristensen som en meget markant forbundsformand, hvordan har du det med det?

- Jeg tror ikke, at man kan være andet, end den man selv er. Og ingen kan fylde Dennis' sko ud i forhold til synlighed. Han har været med til at sætte FOA på dagsordenen på en måde, som FOA ikke har været før. Så man skal komme med noget andet, og derfor tror jeg ikke, at man skal tænke over, om man passer ned i hans sko. Jeg tror også, at Dennis' sko er noget større, end det nummer jeg bruger, siger Nanna Højlund.

via Listen To News