Administration 

Dennis K. stopper: Topfigurer fra fagbevægelsen kan ende i kampvalg om hans post

Mona Striib (tv) og Nanna Højlund kan ende i et kampvalg om at blive Dennis Kristensens afløser som formand for FOA. (Foto: Arkivfotos: FOA, LO og Asger Ladefoged/Scanpix.)

LO-næstformand Nanna Højlund overvejer at udfordre næstformand Mona Striib, når sosuer og pædagogmedhjælpere skal vælge ny formand for FOA på en ekstraordinær kongres til foråret, hvor Dennis Kristensen siger farvel.

Der er lagt op til en dramatisk valgkamp om, hvem der skal stå i spidsen for Danmarks tredjestørste fagforbund FOA, når den markante forbundsformand Dennis Kristensen går på pension i foråret.

FOA’s næstformand gennem 13 år Mona Striib er allerede officiel kandidat.

- Jeg synes, at jeg har noget at byde på. Jeg har været næstformand siden 2004, og jeg er meget klar til at sætte mig i formandsstolen, siger Mona Striib til Avisen.dk.

Men nu melder LO’s næstformand Nanna Højlund overraskende, at hun på opfordring fra flere lokalafdelinger overvejer at stille op til at blive den nye formand for 180.000 sosuer, pædagogmedhjælpere, køkkenassistenter og dagplejere i FOA.

Den 56-årige Mona Striib vil ikke komme med store programerklæringer allerede nu og henviser til, at FOA på sin kongres i efteråret 2016 besluttede, hvor forbundet skulle bevæge sig hen.    

- Vi har lige haft en ordinær kongres, der har vedtaget de overordnede linjer og mål, og derfor vil det være fuldstændig utidigt som kandidat at blande sig i det midt i en kongresperiode. De mål, som FOA skal sætte sig, kommer helt naturligt til at ske på den ordinære kongres i 2019, siger Mona Striib.

- Men det er klart, at jeg har mine bud på, hvordan jeg synes, at verden ser ud, og hvordan vi skal arbejde, og hvilke strategier vi skal følge, fastslår hun men vil ikke løfte sløret for det, før hun får diskuteret det med baglandet.

God platform at tale velfærd fra 

Tidligere forbundssekretær i FOA Nanna Højlund, der blev valgt som næstformand i LO i oktober 2015, bekræfter overfor Avisen.dk, at hun for øjeblikket overvejer at stille op i kampvalg mod Mona Striib.  

- Velfærdssamfundet og de ansatte i den offentlige sektor er mit hjerteblod, og for tiden er velfærden under enormt pres. Både af ideologiske årsager, og fordi de ansatte i den offentlige sektor presses. Det er klart, at en mulighed for at stå i spidsen for så stort et forbund af offentligt ansatte vil være en god platform for at præge debatten om velfærdssamfundet. Men om det så lige skal være mig, er lige det jeg skal tænke lidt over, siger den 56-årige Nanna Højlund.

Den tidligere pædagogmedhjælper understreger, at hun er rigtig glad for at være næstformand i LO, hvor hun blandt andet har arbejdet med at formulere beslutningsgrundlag for en mulig fusion mellem LO og FTF. En fusion, som, hun mener, er rigtig for at give fagbevægelsen større gennemslagskraft.

- Benzinen i mig har altid været de mennesker, der arbejder i den offentlige sektor og velfærdssamfundets betydning, og det, synes jeg, undervurderes i de her tider. Men det er også vigtigt, hvad jeg laver i LO. Jeg har enorm kærlighed til fagbevægelsen, og jeg skal lige tænke lidt over, hvor jeg passer bedst ind, siger Nanna Højlund.

Hvilke overvejelser gør du dig om en eventuel svækkelse af dig i LO ved åbent at melde ud, at du overvejer at gå efter formandsposten i FOA? 

- Det har jeg ladet være med at spekulere over. Så kan man ligge vågen om natten. Man skal tænke grundigt over det og så følge sin mavefornemmelse for, hvor jeg tror, at jeg kan gøre den største forskel for nogle medlemmer af fagbevægelsen og velfærdssamfundet. Hvis folk ikke kan forstå det, så fred være med det, siger Nanna Højlund.

Hun pointerer, at hun ikke er kendt for at skifte hest i utide. Først var hun i Pædagogisk Medhjælperforbund i mange år, så i FOA og nu i LO.

Jyske lokalforeninger bakker op om Højlund 

Formand for FOAs afdeling i Herning, Marianne Christensen, bekræfter over for Avisen.dk, at otte lokalafdelinger i Region Midtjylland har opfordret Nanna Højlund til at stille op.

- Vi har haft en drøftelse i FOA Herning om, at det er det rigtige skidt, hvis der ikke bliver et kampvalg til formandsposten. Vi synes, at det er vigtigt, at de forskellige nuancer i forhold til FOA bliver en del af formandsvalget. Nanna Højlund er et rigtigt godt bud på en formandskandidat, siger hun. 

I det midtjyske fornemmer Marianne Christensen, at mange bakker op om Nanna Højlund.

- Vi ser Nanna Højlund som en dygtig og kompetent person, og vi tror på, at det også er med til at forbedre hendes kvalifikationer, at hun lige har været en tur omkring LO, så hun kan løfte opgaven efter Dennis, hvilket jo ikke bliver nemt, siger Marianne Christensen.

FOA-formanden fra Herning understreger, at næstformand Mona Striib er dygtig, og hun ser gerne, at Striib fortsætter på posten som næstformand.

- Men vi kan godt være bekymrede for, om Mona kan stå i spidsen for den fornyelse, der skal ske i alle forbund. FOA har kørt på samme måde i mange år, og tiden er en anden, og der tror vi, at Nanna Højlund er et bedre bud til at løfte opgaven med at forny FOA, fastslår Marianne Christensen.

Ekstraordinær kongres 25. april

Slaget, om hvem der skal efterfølge den markante Dennis Kristensen, afgøres på en ekstraordinær FOA-kongres 25. april 2018. Der er frist for at meddele sit kandidatur 24. februar.

Dennis Kristensen fylder 65 år i februar 2018 og falder for forbundets aldersgrænse. Ifølge forbundets love skal formanden nemlig stoppe, når vedkommende når folkepensionsalderen.

Men på FOA’s kongres i november 2016 vedtog man, at Dennis Kristensen ikke stopper ved udgangen af den måned, hvor han fylder 65 år. I stedet fortsætter han til slutningen af april næste år for at afslutte overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, hvor han er en af de centrale personer i forhandlingsspillet.

Dennis Kristensen har stået i spidsen for FOA siden maj 2002, hvor han overtog formandsposten efter Poul Winckler. Og med næsten 16 års anciennitet er Dennis Kristensen den forbundsformand i LO-familien, der har siddet længst på posten.

I store fodspor

Hvis der ikke kommer flere kandidater, vil FOA for første gang i historien få en kvindelig forbundsformand. 

 

Mona Striib er i dag næstformand for FOA. Foto: FOA

Mona Striib, Dennis er en formand, der har fyldt meget i medierne, og som hele Danmark er på fornavn med. Hvordan bliver det at følge i hans fodspor, hvis du bliver valgt?

- Det bliver en stor opgave at erobre den presseplads, som Dennis har haft i rigtig mange år. Men vi har også i FOA en tænkning og en strategi om, at vi har rigtig mange politiske kolleger, som på hver deres område skal erobre en platform, så vi bliver flere om buddet, der skal ytre os i medierne, siger Mona Striib.

Nanna Højlund er i dag næstformand for LO. Foto: LO.

Nanna Højlund, bliver du FOA-formand følger du i fodsporene på Dennis Kristensen som en meget markant forbundsformand, hvordan har du det med det?

- Jeg tror ikke, at man kan være andet, end den man selv er. Og ingen kan fylde Dennis' sko ud i forhold til synlighed. Han har været med til at sætte FOA på dagsordenen på en måde, som FOA ikke har været før. Så man skal komme med noget andet, og derfor tror jeg ikke, at man skal tænke over, om man passer ned i hans sko. Jeg tror også, at Dennis' sko er noget større, end det nummer jeg bruger, siger Nanna Højlund.

Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud

Harry
Kongelige

Meghan bliver væk:

Prins Harry deltager

Dinosauer
Helt vildt

Voldsom fætter:

Ny kødædende dinosaur

Nikoline
Kendte

Er du den nye stjerne:

Kom med i X Factor

Jonatan Spang
Kendte

Jonatan Spang er blevet far

Simon
Underholdning

Dommer grovgrillet af Kvamm på live-tv

London
Kongelige

Prins Philip mindet med kanonbrag

Kronprins Frederik og de skadede veteraner i sadlen på landevejen
Kongelige

Kronprins Frederik

i sadlen med 

skadede veteraner

billede af Basim
Kendte

Basim blev forældreløs: Popmusik er min vej ud af sorgen

Jakob Ellemann
Nyheder

Blåt krav: Beregning af hurtigere genåbning

billede fra stedet
Krimi

33-årig død efter familietur i shelter

billede af Pierce Brosnan
Film og TV

Dagens afstemning:
Hvem så du
gerne i rollen som 007?

collage med Richard Burton, Christian Bale og Clint Eastwood
Film og TV

Legendariske

skuespillere afslog 007

billede af to kartoffelmadder
Nyheder

Advarsel:

Har du denne

mayonnaise stående?

billede af en politibil
Krimi

Stoppet med sømmåtter:
Vanvidskørsel
på Storebæltsbroen

Eurojackpotkuponer
Helt vildt

Dansker vinder 310 millioner kr.

billede af Solveig efter sejren
Underholdning

X Factor-vinder Solveig: Jeg vil lave mit eget

reklamebillede fra Nemlig.com
Nyheder

Nemlig.com overvåger ansatte: Tæller sekunder

Mette Frederiksen smiler
Nyheder

Regeringen lemper restriktioner

Underholdning

Solveig vinder årets X Factor

Vandslange og planter
Advertorial

Annonce

Sådan finder du en god højtryksrenser

Nærbillede af Zlatan på pressemøde
Kendte

Zlatan springer ud som skuespiller

Skrabelod med påskemotiv
Helt vildt

Blev millionær midt i påskefrokosten

DMX på scenen
Underholdning

Kendt rapper død - blev kun 50 år

lina baun danielsen i grøn jakke
Krimi

Line Baun tabte

i Se & Hør-sagen

prins philip vinker iført grøn jakke
Underholdning

Prins Philip er død

Politi-og brandbiler foran hus.
Krimi

Kvinde død i brand

Politimand tjekker bil
Krimi

Bilist anholdt:

Flygtede efter

påkørsel af betjent

Sport

Dansk træner færdig efter racismeanklager

mand sidder i have
Krimi

43-årig forsvundet

- politiet beder om hjælp

beholder med naturlægemiddel står på bord
Sundhed

Tilbagekalder populært

naturlægemiddel

sort redsignet nike sko på rød baggrund
Helt vildt

Sataniske sko

med blod i sålen

kaldes tilbage

Helle Fagralid med sammenbidt udtryk
Kendte

Dansk stjerne:

Jeg var rædselsslagen

mønter i stor bunke
Nyheder

3,6 millioner

danskere får penge

ind på kontoen  

bjarne reuter med skygger i ansigtet
Bøger

Top 10: De scorer

flest bibliotekspenge

kæmpe varan kravler op ad hylde i supermarked
Helt vildt

Gigantisk øgle går

amok i supermarked

borgere og sundhedspersonale  i vaccinationscenter
Nyheder

Stor generalprøve:

100.000 skal stikkes

på én dag

baby kigger med stofble i munden
Corona

Nyt begreb i dagplejen:

Coronabørn 

x factor deltageren nicoline steen kristensen står på scenen
Film og TV

Sådan bliver finalen

i X Factor

patienter ligger i senge på hospital
Corona

Her er smitten

ude af kontrol 

de tre dommere i X Factor
Film og TV

I aften afgøres X Factor:

Her er favoritten

Ringenes Herre
Film og TV

Hidtil ukendt version:

Ringenes Herre på russisk

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Nyt regnbuehus

fly
Helt vildt

Kaos i luften: Ramte forkert lufthavn

milliardær
Nyheder

Rigeste dansker:

Over 82 milliarder kroner

Underholdning

Grand Prix-koryfæ udskiftet: Jeg er færdig

blå blink
Nyheder

Brand koster en 85-årig mand livet

Betjente
Krimi

Falske betjente svindlede sig til millioner 

Voldtægt
Krimi

Far skal otte år i fængsel for voldtægter af fire døtre

Tue
Kendte

Hit-duoen sender igen

Underholdning

Tidlig julegave: Tinka vender tilbage

Jeppe Kofod
Nyheder

Danske soldater til Mali

billede af den nærmest tomme dam
Nyheder

Hærværksmænd tømmer

dam for vand

- havørreder truet

beredskabet arbejder med at få manden fri
Krimi

Mand klemt i minigraver

- fod skåret fri

billede af villaen
Livsstil

Vild villahandel:

Havudsigt for millioner

billede af Gråkjær Arena
Krimi

Deltog i fest: 45 idømt bøder

billede af hånd der holder om tremme
Corona

Dagens afstemning: Er dobbeltstraf for snyd med coronapasset ok?

Birthe Neumann
Kendte

Birthe Neumann

dansede

nøgen og "pissefuld"

billede fra et bordel
Krimi

Bordel får bøde

- krævede ikke coronapas

Dansk fængsel set indefra
Nyheder

Snyd med coronapas kan koste fire års fængsel

En befærdet motorvej.
Nyheder

Her vil regeringen bygge

nye veje og broer

Jesper Grønkjær i de rød og hvide farver.
Kendte

Tidligere landsholdsstjerne:

Indlagt på den lukkede

pr-billede for forestillingen
Underholdning

Musical med Beatles-hits får alligevel verdenspremiere i Danmark

billede af den forulykkede bil
Sport

Tiger Woods-ulykke:

Kørte dobbelt så

stærkt som tilladt

Tina Müller under Melodi Grand Prix 2021 med en lyseblå gallakjole og et stort smil.
Kendte

TV-vært afslører:

Hemmelig kæreste

tv-vært Felix Smith sidder bag rattet på en sort Ferrari.
Kendte

Nyskilte Felix Smith:

Afviser kæresterygter

IMFs hovedkvarter med stor glasfacade.
Nyheder

Foreslår øget beskatning

af rige efter pandemi

en mand med et mundbind ved Downing Street 10.
Nyheder

Her får folk under 30

IKKE AstraZeneca

Retten i Hillerød set udefra. Det er en rødstens bygning.
Krimi

Byret har sat 16 dage af til

sag mod drabssigtet præst

Et fængsel og to personer på vej ind med en kuffert
Krimi

Fængsel genåbnes

- dømte står i kø 

En lastbil hælder kaffe ud på jorden
Helt vildt

Kafferester fik tropisk skov

til at vokse på udpint jord

Statskassen på Christiansborg
Corona

Dansk testindsats koster

50-100 millioner om dagen

Nyheder

Minemodstandere får

flertal i parlamentet

Kim Kardashian i vandkanten
Kendte

Kim Kardashian:

Nyskilt, milliardær og lykkelig

En kvinde sidder i et åbent vindue
Nyheder

Skræmmende:

Hver tredje covid-19-ramte får sindslidelser

et klitområde på Skagen
Krimi

To mænd raserede

fredede klitter i Skagen

Portræt af Christopher
Kendte

Christopher får nyt job

Et F-35 letter
Nyheder

I dag får vi

den første F-35 

To moderne biler i Nyboder
Biler

Test: Opel Mokka

Tak for kaffe