Administration 

Dennis tog stor beslutning på jobbet: Så fik kollegaerne trusler

(Foto: Foto: TV2/Fyn)

Ambulanceredder Dennis Kræmmer Hansen valgte efter 14 år hos Falck at skifte til konkurrenten Bios, der i 2015 overtog ambulancedriften i Region Syddanmark. Skiftet blev ikke helt problemfrit.

- Dårlig stil.

Sådan beskriver ambulanceredder Dennis Kræmmer Hansen sin tidligere arbejdsgiver Falcks ageren over for de reddere, som i 2015 søgte over til konkurrenten Bios, der stod over for at skulle overtage ambulancedriften i Region Syddanmark.

Og det er han ikke ene om at mene.

Konkurrencerådet traf efter mere end tre års arbejde onsdag afgørelse om, at Falck anvendte ulovlige metoder og misbrugte sin dominerende position for at gøre det umuligt for det hollandske ambulanceselskab Bios at drive ambulancetjeneste i Region Syddanmark.

Ifølge rådet bestod Falcks strategi over for Bios blandt andet af - i det skjulte - at formidle negative historier om Bios til presse og medarbejdere samt målrettet at påvirke de ambulancereddere, der overvejede job hos Bios. 

Strategien skulle forhindre, at redderne søgte til Bios, og samlet set gjorde Falcks adfærd det svært for Bios at rekruttere reddere, vurderer Konkurrencerådet, som derfor vil melde Falck til Bagmandspolitiet.

Ikke i orden

En af de reddere, der valgte at skifte fra Falck til Bios, er Dennis Kræmmer Hansen fra Langeland. For ham kommer Konkurrencerådets afgørelse og punkterne i redegørelsen ikke som den store overraskelse.

Han er vred over, at Falck - efter hans mening - holdt fast på folk for at gøre det svært for Bios at komme godt fra start.

- Jeg har vidst det længe. Jeg kunne se det med mange af de ting, der blev meldt ud. Pludselig skulle man bruge rigtig mange folk andre steder, og man ville betale dem alt muligt for at køre derop. Hidtil havde der stort set ikke været penge til, at man kunne få en frugtordning hos Falck, men nu var der plads til det hele. Det, synes vi da, virkede lidt mærkeligt, siger Dennis Kræmmer Hansen.

Hvorfor tror du, at Falck gjorde det?

- For at holde kontrakten (ambulancekontrakten med Region Syddanmark, red.). Hvis de kunne holde på folk, så kunne de jo godt tælle, at så var der ikke nok til, at Bios kunne starte.

Hvad synes du om det?

- Det er ikke i orden. Det synes jeg er dårlig stil. Det havde været bedre at sige til medarbejderne 'held og lykke med det, vi håber I får det godt, hvor I skal være'.

14 år hos Falck

Allerede inden han skulle starte hos Bios i sensommeren 2015, oplevede han, hvordan tidligere kolleger kiggede skævt til ham. Og det på trods af at han havde været kolleger med mange af dem i flere år gennem sine i alt mere end 14 år som paramediciner hos Falck.

- Vi kunne godt mærke i overgangen, at mange af os, der havde valgt at sige, at vi ikke skulle være hos Falck mere, der kunne man godt mærke, at der ikke var den samme gode stemning omkring os. Jeg oplevede også flere kolleger, det fik jeg at vide efterfølgende, der faktisk var blevet truet, hvis de ville stoppe hos Falck.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at de oplevede den utryghed, for det er jo trods alt et arbejde, vi gør for at passe på borgerne i Region Syddanmark. For os er det vigtigt at sidde i en ambulance og hjælpe folk - ikke så meget hvad der står på bilen, siger Dennis Kræmmer Hansen.

Han forklarer, at en del af kollegerne havde valgt at blive, og at andre havde valgt at prøve regionens nye ambulanceselskab, hollandske Bios, der nu for første gang skulle køre i Danmark.

Allerede dengang kunne han mærke, at der blev lagt kræfter i at kæmpe for den tiårige kontrakt på ambulancedriften, som Bios havde overtaget.

- Nogle havde valgt at blive, og andre ville gerne videre over til Bios. Og når Falck nu havde satset på at beholde ambulancekørslen, så ville de jo gøre alt for at beholde den. Det gjorde de så ved at påvirke deres ansatte.

Var det Falck, der stod bag det, eller var det kollegerne?

- Jeg tror, det var Falck, der prikkede til folks samvittighed og på den måde fik dem til at blive utrygge. Jeg oplevede også kolleger, der ikke turde søge Bios, for hvad ville Falck tænke om det? Det synes jeg er uheldigt.

Borgere troede på historierne

Konkurrencerådet skriver i sin afgørelse af sagen, at Falcks strategi over for Bios blandt andet bestod af - i det skjulte - at formidle negative historier om Bios til presse og medarbejdere.

Og pressen var da også hård ved Bios i opstarten, og der var såvel mediehistorier som opslag og diskussioner på sociale medier, hvor det fremstod som om, at Bios ikke havde styr på situationen - heller ikke det faglige.

Det smittede af på borgerne og patienterne i regionen, som begyndte at tro på de mange historier.

- Jeg oplevede, at folk blev meget overraskede, når jeg fortalte dem, at jeg også havde været hos Falck, og at jeg var uddannet paramediciner og havde kørt ambulance i mange år. Der var både patienter og pårørende, som troede, at vi hverken kunne tale dansk eller vidste, hvordan vi skulle behandle folk. Men det var jo nogle af de historier, som gik. At vi ikke kunne noget som helst.

- Men det var jo de samme mennesker. De sad bare i nogle andre biler.

Hvorfor tror du, at folk havde den opfattelse?

- De havde læst alle mulige steder, og fået at vide i alle mulige medier, at det ikke fungerede, det her. Både i trykte medier, på fjernsyn og i radio fik man hele tiden at vide, at 'det her Bios, det fungerer ikke' - og så er det jo klart, at folk bliver utrygge.

Fantastisk ånd i Bios

På trods af alle problemerne oplevede Dennis Kræmmer Hansen opstarten hos Bios som rigtig god.

- Jeg oplevede ånden i Bios til at starte med som fantastisk god. Vi havde virkelig et godt sammenhold, og det står som noget af den bedste tid, som jeg har haft i ambulancetjenesten, fordi vi virkelig knoklede for at få det her til at køre. Så os, der var der til at starte med, vi var en slags pionerer, faktisk, fordi vi gjorde, hvad vi kunne for at få det her op at køre. Det er jeg faktisk ret stolt af. 

De relativt mange reddere, der manglede for at vagtplanen kunne hænge helt rigtigt sammen, gav – som Dennis Kræmmer Hansen husker det - nogle hjemkørsler og indlæggelser, der var lidt længere tid om at blive kørt.

- Men jeg oplevede ikke, at der var akutkørsler, der blev forsinkede. Selvfølgelig var der ambulancer, der ikke kunne køre, for vi startede jo ud med halv bemanding, og det giver et pres på driften. Men til gengæld så arbejdede folk også rigtig meget, for vi ville jo rigtig gerne det her. Vi ville gerne have noget andet end Falck. 

- Som jeg husker det, gav det ikke nogen forskel på responstiderne. Folk der var i fare og ringede 1-1-2 efter en ambulance, de oplevede ikke nogen ændringer. 

Konkursen

Den intense kamp mellem de to ambulanceselskaber endte med, at Bios ikke kunne leve op til kravene i den kontrakt, det havde indgået med Region Syddanmark.

Bios gik efterfølgende konkurs i sommeren 2016, og regionen hjemtog ambulancedriften gennem sit eget nystiftede selskab, Ambulance Syd.

Dennis Kræmmer Hansen flyttede dengang med over i Ambulance Syd, hvor han fortsatte som paramediciner indtil sommeren 2018. I dag er han på deltid sundhedsfaglig visitator hos AMK-vagtcentralen og er altså en af dem, man får i røret, hvis man ringer 1-1-2. Derudover er han selvstændig i eget firma, hvor han afholder førstehjælpskurser.

Selv om forholdet til Falck blev noget anstrengt for Dennis Kræmmer Hansen, så har han ikke noget at udsætte på i hvert fald hovedparten af sine tidligere kolleger.

- Langt de fleste har jeg det fint med. Nogle af mine bedste kammerater arbejder ved Falck. Men der er også nogen, som jeg har kørt døgnvagt med i mange år, som når jeg har hilst på dem, når jeg har kørt i ambulancen, så har de vendt sig om. Det synes jeg er ærgerligt på grund af en sag som den her. På grund af et arbejde.

sonja richter kigger ind i kameraet
Kendte

Sonja Richter om

skuespildrømmen:

Det var skamfuldt

birgitte reimer sidder i badekar på et sort hvidt foto
Nyheder

Birgitte Reimer er død

Masser af skrabelodder i en bunke
Nyheder

Nybagt millionær:

Mit hjerte var ved at hoppe

ud af kroppen

Lykke Sand portræt
Underholdning

Rita-skuespillerinde er gravid

Mia Wagner står og kigger ved kysten i Vedbæk
Kendte

Smaskforelsket

Mia Wagner: Her er

min nye kæreste

lars løkke rasmussen iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kan Løkkes parti

gøre en forskel?

luftfoto af hedebrand
Krimi

Advarer om brandfare: 
Vær forsigtig derude

motorcyklist giver fuckfinger til politiet på motorvej
Krimi

Vanvid: Video viser

motorcykel med

300 km/t 

poltibiler og redningsmandskab arbejder vejkryds efter trafikulykke
Krimi

Cyklist ramt af lastvogn

ulf pilgaard sætter fodaftryk i cement
Kendte

Ulf Pilgaards sidste

fodaftryk 

kronprinsparrets fire børn leger udenfor
Kongelige

Kongehusets

teenageprinsesse

fylder 14

lars løkke rasmussen i jakke og blå skjorte
Nyheder

Medvind til Løkke

i ny måling

Nyheder

Minister vil kigge

på udskældt

reservationskrav

mand i beskyttelsesdrag kigger i mikroskop
Corona

Bliv smittet igen

og tjen 40.000 kroner 

mus sidder på bagben
Sundhed

Spis ikke denne ost: 
Risiko for muselort

kvinde står foran bord til på pressemøde
Nyheder

Besvimede på pressemøde:

Jeg er i god bedring

udbrændt bil ligger på ladet af en lastbil
Krimi

Mistanke:

To mænd dræbt 
i selvkørende bil 

morten messerschmidt sidder i folketingssalen
Krimi

Morten Messerschmidt

tiltales for dokumentfalsk

SAS fly letter
Nyheder

Nu lempes rejsevejledninger

- ferierejser frarådes fortsat

cykel med barnestol kører forbi blomster på fortov
Krimi

21-årig kørte femårig

ihjel og stak af:

Jeg så dem ikke 

skuespillerne laura drasbæk og peter mygind poserer for kameraet
Film og TV

Mere Sommerdahl 
på vej 

Stige og malerbøtter ved væg
Advertorial

Annonce

Maling til malerprojektet? Sådan finder du det rette

Susan Astani og Christian Kjær hånd i hånd klædt i sort med alvorlige miner.
Kendte

Tvunget til at

sælge slot

lille nasa-helikopter i luften
Helt vildt

Historisk:

Helikopter fløj på Mars

Bodil Jørgensen i rollen som barejeren i "Minkavlerne".
Film og TV

Bodil Jørgensen om

mink-serie: Københavnerne

har ikke forstået den

En AstraZenca vaccine bliver trukket op i en kanyle.
Corona

Dagens afstemning:

Ville du frivilligt tage 

AstraZeneca-vaccinen?

En masse politibiler, betjente og teknikere udenfor et rækkehus på Amager.
Krimi

200 kilo sprængstof

afsløret på Amager

Simon Kvamm på scenen i X Factor han er i gråt jakkesæt.
Film og TV

Simon Kvamm med

i Toppen af Poppen:

Her er grunden

En spirende køkkenhave.
Nyheder

Kom ukrudtet i forkøbet

med dette simple trick

En mobiltelefon med appen "Min sundhed", hvor man kan finde sit corona-pas.
Nyheder

Smuthul: Sådan kan man

snyde med corona-passet

To kvinder sidder udenfor i forårssolen.
Nyheder

Nyd solen - på onsdag skifter vejret 

Stedet, hvor den lille pige mistede livet. Der er lagt blomster på fortovet.
Krimi

Anklage: Bilist på

kokain og lattergas

dræbte femårig pige

billede af kvindelige atletikudøvere
Nyheder

Ny lov: Atleter skal

have tjekket deres køn

billede af bandidos-medlemmer
Krimi

Direktører med rockerrelationer efterlod kæmpe milliongæld til staten

billede af Kira Eggers
Kendte

Kira Eggers:

- Jeg er så træt af at

høre om samfundssind

portræt af matilde kimer
Kendte

Besked til Matilde Kimer:

"Putin-kælling"

billede af Lecoq
Nyheder

Restaurant finter

regel

om bordbestilling

billede af Gulddreng
Film og TV

Popidol klar til

Toppen af poppen

billede af en politibil
Krimi

Bil beslaglagt: 22-årig knaldet for niende gang

folk på café
Corona

Dagens afstemning:
Er bordbestilling
et rimeligt krav?

person sidder ved computer med stetoskop liggende ved siden af
Krimi

Ældre lægepar afsløret

i stor svindelsag 

kvinde får foretaget en covid-19-test
Corona

Andel af nye coronatilfælde er det højeste i to uger

brandfolk i aktion ved brand på hede
Krimi

Kaffetørstige vandrere

startede hedebrand

scene fra tv-serien Matador
Film og TV

Matador-klenodier

på auktion 

restaurant set udefra
Nyheder

Her er de nye regler

for barer og restauranter 

person holder lottokupon i hånden
Helt vildt

Dansker vinder

30 millioner i lotto

den ny lillebæltsbro set nedefra
Krimi

Beruset spøgelsesbilist

kørte over lillebæltsbro

blomsterbede med krydderurter
Livsstil

Snart skal du give

den gas i haven

folk står på gaden med skilte
Nyheder

Drabsmands familie

undskylder for massakre

Ree
Kendte

Hylende morsomt: Du er fuld af løgn

Drasbæk
Kendte

Dansk krimi-skuespiller: Ramt af corona

begravelse
Kongelige

Stort galleri: Alle billederne fra begravelsen

striptease
Helt vildt

Bizart: Kvinde strippede ved begravelse

brand
Krimi

50 brandfolk kæmper for at slukke hede-brand

Dronning
Kongelige

Dronning Elizabeth: Derfor sidder hun alene

hveder
Mad og drikke

Derfor spiser vi hveder 

Nyheder

Familien følger prins Philip på den sidste rejse

restauranter
Nyheder

Restauranter bestormet før genåbning

En tallerken med banan skåret i skiver
Mad og drikke

Så vigtige er bananer for dig

Underholdning

Dronningen:

Vanvittigt irriterende 

Capitol Hill stormes af folk
Nyheder

Facebook:

Usikker på at lukke Trump ind igen

Et bundt asaprges og en hånd, som holder et bundt rabarber
Mad og drikke

Vi er vilde med sæson-mad

En mørkegrøn Land Rover lavet som rustvogn
Kongelige

Her er prins Philips rustvogn

En T-Rex med kæmpe mund
Dyreliv

Nyt studie:

Der fandtes milliarder af T-Rex'er

John F Kennedy
Nyheder

USA skubbede

Cuba i favnen på Sovjet

En person drikker direkte ud fra en flaske
Sundhed

Vi drikker mere end nogensinde

En ung mand med dårlig hud
Krimi

Her er drabsmanden

bag masseskyderiet

Kasper Holten gestikulerer
Underholdning

Dropper forestilling efter krænkelsessag

billede af Helen McCrory i rollen som Polly Gray i "Peaky" Blinders"
Kendte

Harry Potter-stjerne er død

blå blink
Krimi

22-årig motorcyklist mister livet 

Par ses i gynge på stranden
Rejser

Tropeparadis tilbyder
ferie og

fuld vaccination

billede af Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner for retten: Risikerer hundedyr Porsche

billede af det forulykkede svævefly
Krimi

Svævefly er styrtet ned 

- flyet knækkede

billede af Katinka Bjerregaard der synger
Film og TV

Prisvindende sangerinde gør klar til Toppen af poppen

billede af vaccine der trækkes ind i sprøjte
Corona

Ny plan: 390.000 vacciner fra Pfizer om ugen

billede af annonce for Copper Inside
Nyheder

Advarsel:

Bruger du dette

mundbind?

folk går på sti i naturen
Sundhed

Hvad skal du i weekenden?: Fire fantastiske vandreruter

fitnesscenter uden mennesker
Sport

OVERBLIK: Her er der stadig lukket efter 21. april

billede af Angela Merkel
Nyheder

Merkel stukket
med
droppet vaccine

publikum ved Tinderbox
Krimi

Festival frifindes

for

ulovlig taxakørsel