Alder, køn og uddannelse spiller en væsentlig rolle i vores spisevaner. Det boomer med folk, der skærer ned på kødet for øjeblikket.
Aarhus Universitet har offentliggjort en undersøgelse, som viser, at mange danskere har skåret ned på kødet. Således siger 30 % af forbrugerne, at de har reduceret eller stoppet deres kødforbrug. For 12 % er det sket inden for de seneste seks måneder, mens 18 % har gjort det for mere end seks måneder siden.
Kødet er dog stadig en vigtig bestanddel på middagstallerken for mange af dem, som nu styrer lidt mere uden om de store bøffer. Blandt de personer, der har reduceret kødforbruget, spiser 38 % nemlig stadig kød hver dag, og næsten halvdelen definerer sig selv som kødspisere.
De unge kvinder
Det er især unge, kvinder og personer med videregående uddannelser, som skruer ned for kødforbruget.
Forbrugerne, som har reduceret deres kødforbrug, nævner hensynet til miljø, klima, sundhed og dyrevelfærd som de vigtigste motiver for at reducere kødforbruget. Således siger 70-75 procent, at de spiser mindre kød, fordi det er bedre for miljø og klima.
Væsentligt er det også, at familien spiller en vigtig rolle, når der skal skrues ned for kødforbruget.
- Kødreduktion giver sjældent anledning til uoverensstemmelser mellem familiemedlemmer, men alligevel ser vi, at der oftere er uenighed blandt familiemedlemmer om kødets rolle i dagligdagens måltider i familier, hvor den adspurgte person sjældent spiser kød eller lever efter et mere konsekvent kostprincip som for eksempel et vegansk eller vegetarisk princip. Det synliggør vigtigheden af familien, når vi skal arbejde på at omlægge danskernes kost. Hertil kommer, at ældre børn ofte er aktive medspillere i familiens valg af mad - også når det kommer til kød. Børnene kan således spille en aktiv rolle i spørgsmålet om kødreduktion, men resultaterne peger også på, at børn kan medvirke til et hyppigere kødforbrug, siger Julie Hesselberg.
Grøntsager, bønner og ærter erstatter kød
Forbrugerne angiver, at de især bruger mørkegrønne grøntsager som for eksempel spinat, broccoli og grønkål samt nødder, ærter, bønner og linser for at reducere eller udelade kødet i kosten. Alternativer til klassiske mejeriprodukter, såsom plantedrik og vegansk smør, anvendes også ofte.
Fjerkræ er i gennemsnit den kødtype, der spises hyppigst blandt personer, der har reduceret deres kødforbrug.
Resultaterne kommer fra to online spørgeskemaundersøgelser med knap 3.000 forbrugere i alderen 18-70 år, og de er offentliggjort i DCA-rapporten "Mindre kød i kosten? Motiver for kødreduktion samt brug af alternativer til kød hos personer, som har reduceret kødforbruget". Arbejdet er udført af MAPP Centret på Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet.