Den sidste fiskerkone takker af
Det er slutningen på en æra, når Doris Marx torsdag lukker sin fiskebod efter 44 år. Med hende dør traditionen med fiskerkoner på Gammel Strand

Det er enden på en flere hundrede år gammel tradition, når 62-årige Doris Marx i dag langer den sidste fisk over disken i hendes bod på Gammel Strand i København.

Hun har de seneste 44 år haft en fast plads ved kanalen skråt over for Christiansborg, hvorfra hun har forsynet hovedstadens fiskeelskere med skrubber, krabbesalat og hjemmestegte fiskefrikadeller.

Men nu er det slut, og det betyder samtidig et sidste punktum i historien om Gammel Strands fiskerkoner. En historie, som startede for mere end fem hundrede år siden og slutter ved Doris Marx.

I 25 år har hun nemlig været den sidste tilbageværende fiskerkone.

 - Det er vemodigt at stoppe men også lidt spændende. Nu skal jeg jo i gang med et nyt liv, siger den sidste fiskekone, som traditionen tro er klædt i et tykt skørt, sjal, træskostøvler og et tørklæde, som er viklet om håret.

Prøve at have fri
Hun understreger, at nu skal hun først og fremmest prøve at have rigtig fri.

- Det har jeg ikke prøvet før, siger hun.

At være fiskerkone er noget, som har været en fast tradition i Doris Marxs familie. Hun overtog fiskeboden efter sin svigermor, men historien går endnu længere tilbage. Helt tilbage til hendes børns tipoldemor, fastslår hun.

Kunderne er mange, og de er trofaste. I den lange kø foran fiskekonens bod sendes en lille notesbog rundt, hvori de kan sende en farvelhilsen til Doris.

- Jeg kommer til at savne det, siger den 59-årige operasanger Eric Holm, som husker fiskerkonerne på Gammel Strand fra sin tidligste barndom.

Han mindes fiskerkonernes påklædning fra dengang, han selv kom der med sine forældre:

 - Dengang havde de aviser på hovedet, siger han.

Med 44 års erfaring ved Doris Marx alt om danskernes fiskevaner.

- I gamle dage købte folk hele fisk, der blot var flåede. Så gik de selv hjem og rensede dem, siger hun.

Hun forklarer, at kunderne i dag hellere vil have deres fisk i filetversionen.

- Mine forgængere ville nok vende sig i graven, hvis de så, at det i dag var fileter og fiskefars, der blev solgt, siger hun.

Telt var for tungt
Doris Marx har valgt at stoppe, da hun ikke længere har et sted at opbevare det telt, som udgør hendes fiskebod.

- Jeg har uden held søgt efter et nyt sted i nærheden af Gammel Strand, hvor mit telt kunne stå natten over. Man kan ikke trække det særligt langt væk, for det er jo tungt, forklarer hun.

Derfor må forbipasserende undvære duften af nystegte fiskefrikadeller, når de efter i dag passerer Gammel Strand.

via Listen To News