Den omvendte verden på Riget
Strejken blandt portørerne på Rigshospitalet fortsætter, og det har skabt en uvant situation for de øvrige medarbejdere, der må lappe hullerne.

Bleer, kasser med papirer og steriludstyr hober sig op i varemodtagelsen på Rigshospitalet. Det store rum med betongulv plejer at være ryddet hver aften, men i øjeblikket er det umuligt. Portørerne på Rigshospitalet fortsætter deres strejke, der bunder i en utilfredshed med, at Danske Regioner vil tvinge dem til at flytte fra Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund til FOA, og det påvirker alle afdelinger af hospitalet.

På de lange gange bliver Rigets mange ansatte sat ind i nye arbejdsområder. En medarbejder fra kapellet skal for eksempel bruge dagen på at køre affald væk.

Og i linnedafdelingen sidder Heidi Brønnum og Lise Henriques. De er begge oversygeplejersker på hjertecenteret, men onsdag er de sendt i kælderen for at overtage arbejdet med udlevering af linned.

Efter det lykkedes dem at danne sig et overblik og blandt andet finde frem til underbukser i størrelse XL, er de begge tilfredse med de midlertidige arbejdsgange.

»Folk er meget behjælpelige, og det er gået godt med at få et overblik hernede,« siger Heidi Brønnum. De er enige om, at de gerne vil tage en tørn mere i det bløde lager i kælderen, hvis det bliver nødvendigt.

Det er deres overbevisning, at strejken ikke rammer patienterne. Ikke i særligt omfang i hvertfald.

Dog har nogle patienter de seneste dage oplevet, at de må vente længere på at blive transporteret rundt. Og for alle patienter gælder det, at maden bliver serveret på paptallerkener i stedet for på det vanlige porcelænsservice, fortæller centerdirektør John Bendix.

For ham er det en opgave hver morgen at få dagen til at gå op med de kræfter, der er til rådighed. Han har 30-40 sygeplejersker, kontorfolk, jurister og chefer til at klare det arbejde 90 portørere dagligt udfører. Og selv om han ind imellem må appellere til folks overbærenhed, er der også lyspunkter.

»Der er en positiv vinding ved, at portørerne strejker, og det er at, der kommer nye øjne og ser på de forskellige arbejdsgange. Det giver en større forståelse og respekt for det arbejde, der udføres på afdelingerne,« siger John Bendix.

Selv om afløserne gør et enormt arbejde for at erstatte portørernes arbejde under strejken, frygter John Bendix de næste dage.

»Personalet kan kun holde panden oprejst i et lille stykke tid endnu. Og weekenden nærmer sig, og der bliver det sværere at trække på folks frivillighed.«