Da han var omkring 13 år, var han fejedreng på Thrige. For at tjene penge til slik. I dag er han tilbage i de gamle produktionshaller i Thrige-Firkanten. Ikke for at feje, men for at lede den kommende Bazar Fyn, som 24. februar åbner med 7.000 kvadratmeter eksotiske indkøbsmuligheder. Peter Bisgaard hedder han.
Han er uddannet i økonomi på Syddansk Universitet i Odense. Har blandt andet været direktør for Midtjysk Boligselskab og for en emballagevirksomhed, arbejdet i byggebranchen og ledet Dansk Røde Kors asylcenter i Otterup.
»Og jobbet som basarchef indeholder jo lidt af det hele. På nær lige emballagen,« forklarer Peter Bisgaard. Med et smil.
Nye lejere er spændende
For lige nu holder han byggemøder. Og skriver kontrakter med de sidste lejere, der ønsker en plads i basaren. Lejere, der alle har anden etnisk baggrund end dansk.
»Det er spændende mennesker at have med at gøre. Vi render rundt i vores lille lukkede land og mener, alt er så godt, men de kan bidrage med meget,« mener Peter Bisgaard, der blandt andet udfordres, når han forhandler kontrakter.
»De er nogle utrolige dygtige handelsfolk,« smiler han.
»Og så har de stor menneskelig forståelse. De er gode til at hjælpe hinanden i familierne. Det gjorde vi jo også før i tiden, hvis ens onkel for eksempel havde en købmandsforretning i 1950 erne. Men det har vi helt glemt nu,« siger basarchefen, der med egne ord er en »rigtig odensedreng«.
Han er vokset op i Tarup-Næsby-området og er aldrig flyttet fra byen. Heller ikke selvom karrieren har indeholdt job i både Skanderborg og København.
»Det hænger selvfølgelig sammen med min kone og mine børn, men Odense har også den fordel, at det er en storby uden alligevel rigtig at være en storby. Derfor har det været et godt sted for mine børn at vokse op. Der er relativt få problemer, og alligevel er der et udbud af teater og biografer, så det lugter lidt af storby. Og så ligger byen jo centralt i landet, når jeg skulle pendle.«
Hvad laver du i weekenden?
»Mine weekender er altid helliget familien og også gode venner. Og så spiller jeg squash.«
Hvad spiser du?
»Der bliver altid lavet god mad, som tilberedes af rigtig gode råvarer – gerne økologiske. Mange af de fødevarer, man får i dag, er af ringe kvalitet, fordi danskerne ikke vil give noget for det. Derfor har vi de seneste 10-15 år spist økologisk og også slagtet selv. Men vi er ikke fanatiske omkring det.
En typisk weekendret kunne være en udhulet melon med skaldyr i til forret og en fisk på en salatbund med nødder og dijon-flødesovs til hovedret.«
Hvad drikker du?
»Altid alkohol! Jeg kan godt lide vin og drikker gerne portugisiske vine.«
Hvornår står du op og går i seng?
»Jeg er så udpræget et B-menneske og kan godt lide at være oppe til sent om aftenen eller ud på natten. Der kan jeg få fred og ro til mine dybe tanker og til at drikke det sidste glas rødvin!«
Hvad læser du?
»Jeg læser ikke så meget andet end mine tre-fire aviser.«
Hvor tager du hen?
»Jeg tager altid på torvet om lørdagen og køber ind – men de indkøb vil selvfølgelig flytte herned i basaren, når vi åbner. Af og til tager vi i mine forældres sommerhus, og ellers går vi ture enten i skoven eller ved vandet ved Hasmark. Jeg er fascineret af vand. Der er noget beroligende ved det, og det renser sjælen.«
Hvilke ritualer har du?
»Jeg har to ritualer: For det første er der indkøbsturen til torvet. Og for det andet samles vi altid i familien søndag aften og spiser sammen. Min kone, mine tre børn på 16, 19 og 21 år, og hvad der ellers følger med af kærester. Det er noget, vi holder fast i. I starten syntes ungerne, det var mærkeligt, men nu nyder de det også.«
Hvad er forskellen på hverdag og weekend?
»Vi sørger så vidt muligt for ikke at have nogen planer, så der er plads til en masse spontanitet. Vi er planløse, og det er det lækreste og vigtigste ved weekenden. Hverdagen er fyldt op med møder, arbejde og sport om aftenen, så vi ses kun sporadisk derhjemme.«