Den franske hovedrolle i Babettes Gæstebud er død
Den franske skuespiller Stéphane Audran, som spillede med i "Babettes Gæstebud", er død. Hun blev 85 år. Foto: Georges Bendrihem/AFP
Skuespiller Stéphane Audran brød igennem sent i karrieren. I 20 år var hun gift med instruktør Claude Chabrol.

Den franske skuespiller Stéphane Audran, som spiller hovedrollen i den danske Oscarvindende film "Babettes Gæstebud", er tirsdag død, meddeler familien.

Hun blev 85 år.

Hun spillede med i den spanske instruktør Luis Buñuels klassiker "Borgerskabets diskrete charme" fra 1972. Men det var først som midaldrende, at hun fik sit internationale gennembrud.

Med "Babettes Gæstebud", som vandt en Oscar for bedste udenlandske film i 1988, blev den franske kvinde hædret med en Bafta for bedste spillerspiller.

I Frankrig blev Audran kendt for sit forhold til den franske instruktør Claude Chabrol, som hun senere blev gift med, og som hun samarbejdede med i film.

I 1968 blev Audran hædret på filmfestivalen i Berlin for en biseksuel rolle i filmen "Veninderne", og hun blev første gang nomineret til en Bafta-pris for filmen "Slagteren", der er fra 1970.

Audran og Chabrol blev skilt i 1980 efter 20 års partnerskab, og det var omkring den tid, at hun blev mere kendt uden for Frankrigs grænser.

Stéphane Audran, hvis søn Thomas Chabrol også er skuespiller, var kortvarigt gift med den kendte franske skuespiller Jean-Louis Trintignant.

I "Babettes gæstebud", der bygger på Karen Blixens novelle af samme navn, spiller Stéphane Audran en husholderske hos to søstre i et lille fiskersamfund i Vestjylland i 1800-tallet.

Filmen blev instrueret af Gabriel Axel.

/ritzau/AFP