Den brutale efterretningschef

Som halvbror til Saddam Hussein var Barzan al-Tikriti en del af »Det Beskidte Dusin« i Irak. Tortur og mord var blandt hans favoritmetoder.

Han beordrede udenlandske irakere myrdet, og han overværede ofte selv tortur af irakiske fanger. Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti var en frygtet mand, da han ledede Iraks berygtede efterretningstjeneste, Mukhabarat, i begyndelsen af 1980’erne.

Vidner har fortalt, hvordan han personligt skød kurdere under et massedrab på 300-350 mænd i 1983, og et kvindeligt vidne fortalte under hans retssag, hvordan Barzan al-Tikriti personligt hængte hende nøgen med hovedet nedad og torturerede hende. Et andet vidne fortalte, at Barzan nød en klase vindruer, mens han overværede tortur.

I sin tid som chef for efterretningstjenesten jagtede Barzan al-Tikriti, der er halvbror til Saddam Hussein, utrætteligt sin leders fjender.

Afhørt af Saddams søn

Barzan beordrede afhoppere myrdet i udlandet, og han udrensede fjenderne i hjemlandet. Men han var også tæt på at falde i unåde hos Saddam Hussein og blev i 1999 afhørt af Husseins ene søn, Qusay, mistænkt for at ville vælte regimet. Saddam Hussein valgte dog at tro på Barzans forklaring og bevare ham i inderkredsen.

Barzan al- Tikriti blev fanget af amerikanske tropper i april 2003, på et tidspunkt, hvor han var særlig rådgiver for Saddam Hussein. Inden da havde han blandt andet været Iraks FN-ambassadør og personlig finansansvarlig for Saddam Husseins midler.

55-årige Barzan al-Tikriti var specielt hadet af Iraks shia-muslimer, som festede i gaderne efter henrettelsen mandag af den brutale efterretningsmand.

»Han burde have været udleveret til folket. Henrettelse er en velsignelse for ham,« sagde én, Moussa Jabor, til Reuters.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.