Den brutale efterretningschef
Som halvbror til Saddam Hussein var Barzan al-Tikriti en del af »Det Beskidte Dusin« i Irak. Tortur og mord var blandt hans favoritmetoder.

Han beordrede udenlandske irakere myrdet, og han overværede ofte selv tortur af irakiske fanger. Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti var en frygtet mand, da han ledede Iraks berygtede efterretningstjeneste, Mukhabarat, i begyndelsen af 1980’erne.

Vidner har fortalt, hvordan han personligt skød kurdere under et massedrab på 300-350 mænd i 1983, og et kvindeligt vidne fortalte under hans retssag, hvordan Barzan al-Tikriti personligt hængte hende nøgen med hovedet nedad og torturerede hende. Et andet vidne fortalte, at Barzan nød en klase vindruer, mens han overværede tortur.

I sin tid som chef for efterretningstjenesten jagtede Barzan al-Tikriti, der er halvbror til Saddam Hussein, utrætteligt sin leders fjender.

Afhørt af Saddams søn

Barzan beordrede afhoppere myrdet i udlandet, og han udrensede fjenderne i hjemlandet. Men han var også tæt på at falde i unåde hos Saddam Hussein og blev i 1999 afhørt af Husseins ene søn, Qusay, mistænkt for at ville vælte regimet. Saddam Hussein valgte dog at tro på Barzans forklaring og bevare ham i inderkredsen.

Barzan al- Tikriti blev fanget af amerikanske tropper i april 2003, på et tidspunkt, hvor han var særlig rådgiver for Saddam Hussein. Inden da havde han blandt andet været Iraks FN-ambassadør og personlig finansansvarlig for Saddam Husseins midler.

55-årige Barzan al-Tikriti var specielt hadet af Iraks shia-muslimer, som festede i gaderne efter henrettelsen mandag af den brutale efterretningsmand.

»Han burde have været udleveret til folket. Henrettelse er en velsignelse for ham,« sagde én, Moussa Jabor, til Reuters.