Den ærlige præsident er død
USA’s tidligere præsident Gerald Ford døde tirsdag. Han var hverken en storslået eller ubetydelig præsident, men hædres af amerikanerne for sin ærlighed.

Tirsdag døde USA’s ældste ekspræsident. Gerald R. Ford havde i flere omgange været syg, og onsdag meddelte hans kone, Betty Ford, at ekspræsidenten var død i en alder af 93 år.

Ford blev i sidste måned USA’s ældste præsident nogensinde, da han overtog titlen fra Ronald Reagan, der blev 93 år og 121 dage.

Ford er den eneste amerikanske præsident, som aldrig er blevet valgt af folket. Han blev udnævnt til vicepræsident af præsident Richard Nixon, da dennes valgte vicepræsident, Spiro Agnew, trak sig tilbage i 1973.

Senere ramte Watergate-skandalen Richard Nixon, som gik af i 1974. Med Nixons afgang blev Ford præsident og sad på posten frem til 1976.

En ærlig præsident

Gerald Ford blev øjeblikkeligt upopulær i sin præsidentperiode, da han gav Nixon fuld amnesti i Watergate-sagen. Senere trak Ford USA ud af Vietnam-krigen i 1975.

Ford tabte valget i 1976 til Jimmy Carter – til dels på grund af beslutningen om ikke at retsforfølge Nixon. I USA betragtes Ford som en hæderlig præsident, som var nødvendig for at komme videre efter Watergate-skandalen og Vietnam-krigen.

»Fords præsidentperiode var åben og almindelig. Han var ikke storslået. Ikke tilbagetrukket. Og, til stor tilfredshed for en nation, der var bedøvet af Watergate, var han ikke uærlig,« skriver det amerikanske nyhedsbureau AP.

Overlevede to attentater

Også politiske modstandere roser ekspræsidenten.

»Gerald Ford og jeg kom fra to forskellige sider af salen, men vi havde et vidunderligt venskab. Da hans land kaldte og bad ham tjene det i den sværeste tid, steg han op og holdt landet sammen. Det vil være hans eftermæle,« siger demokraten John Dingell til CNN.

I sin korte præsidentperiode nåede Ford at overleve to attentater. Inden for tre uger i 1975 forsøgte to forskellige kvinder at myrde ham – den ene var en tilhænger af massemorderen Charles Manson.

Som 93-årig døde Gerald Ford under mere udramatiske omstændigheder. I begyndelsen af 2006 kæmpede han med en alvorlig lungebetændelse, og i løbet af året er han to gange blevet behandlet for hjerteproblemer.