Demokraterne i åben krig med Bush
Demokraten Nancy Pelosi indtog formandsposten i Repræsentanternes Hus med en klar besked til George W. Bush om at ændre sin Irak-politik.

Den 66-årige Nancy Pelosi blev natten til fredag USAs tredje mægtigste person, da hun officielt blev valgt som formand for Repræsentanternes Hus. Det er hende, som overtager præsidentposten, hvis Bush og videpræsident Dick Cheney af en eller anden grund forsvinder.

Og Nancy Pelosi udnyttede sin nyfundne magt med at demonstrere over for George W. Bush, at han skal tage demokraternes politik seriøst – særligt i forhold til krigen i Irak.

»På intet andet område gjorde det amerikanske folk det mere klart, at de ønsker en ny retning, end når det kommer til krigen i Irak,« sagde Pelosi i sin åbningstale.

Pelosi og sine meddemokrater vandt flertallet i både Repræsentanternes Hus og Senatet ved midtvejsvalget 7. november. Irak-krigen var stærkt medvirkende til, at republikanerne mistede så mange stemmer.

Flere soldater

Nancy Pelosis åbningstale kommer blot en uge før, man forventer George W. Bushs Irak-udspil. Præsidenten er allerede godt i gang med at ændre i militærets ledelsessammensætning, men en ny retning forventer eksperterne ikke. Bush har gentagne gange forsikret det irakiske folk om, at USA bliver i landet til Iraks regering er klar til at overtage sikkerheden. Det er i modstrid med anbefalingerne i den meget omtalte Baker-rapport, som mellem linierne opfordrer til at starte tilbagetrækningen allerede i 2007. Baker-rapporten lægger også vægt på at styrke uddannelsen af Iraks egne sikkerhedsstyrker. En linie, som Pelosi i sin tale bakkede op om.

»Det er præsidentens ansvar at fremlægge en ny plan for Irak, som klart fortæller irakerne, at de må forsvare sine egne gader og sin egen sikkerhed,« sagde Pelosi i sin tale.

Selvom det er Bush, som bestemmer retningen i Irak, så kan Pelosi tvinge ham til at ændre den. Det er nemlig Kongressen, som bevilger pengene til krigen.

Nancy Pelosi lagde i sin tale også vægt på, at den amerikanske økonomi skal forbedres – specielt for middelklassen, som er blevet hårdt ramt af USAs dårlige økonomi.