Verdens hidtil største konference om biodiversitet og naturbeskyttelse - FN-topmødet COP16 - er lørdag sluttet uden nogen aftale om, hvordan beskyttelsen af naturen skal finansieres.
Det skriver nyhedsbureauet AFP.
Cirka 23.000 delegerede fra næsten 200 lande deltog på topmødet, som gik næsten 12 timer over tid, da forhandlingerne trak ud.
Alligevel endte konferencen, der blev afholdt i Colombia, uforløst med en klar opdeling mellem forhandlerne fra henholdsvis de rige og fattige lande.
Den største opgave, som lå foran dem på topmødet, var udarbejdelsen af en detaljeret plan for finansieringen af naturbeskyttelsen.
Overordnet kom forhandlerne ikke i mål med dét.
Et lille hjørne af forhandlingerne lykkedes dog.
Således blev landene enige om, at der skal oprettes en fond, hvorfra virksomheders overskud fra genetisk data, der stammer fra planter og dyr, kan kanaliseres videre til de samfund, hvor planterne og dyrene kommer fra.
Denne type data bruges især til produktion af medicin og kosmetik og findes typisk hos arter, der lever i fattige dele af verden, skriver AFP.
Derudover blev deltagerne enige om at oprette et permanent organ, der skal repræsentere oprindelige folk under FN's konvention om biodiversitet.
På mødet deltog FN's generalsekretær, António Guterres. Han advarede om, at både dyr, planter og mennesker er i farezonen.
- Uret tikker. Vores planets biodiversitets overlevelse - og vores egen overlevelse - er i fare, sagde Guterres ifølge AFP.
Forud for topmødet var det planen, at en aftale fra en tilsvarende konference for to år siden i Canada skulle genoplives.
Dengang blev landene enige om, at der på verdensplan skulle være 30 procent beskyttet natur i 2030. Men over en bred kam har verdens lande haltet efter i forhold til at leve op til målene.
Mere end 85 procent af landene, der var med til at indgå aftalen, havde ikke indsendt nye handleplaner inden COP16, som det ellers var aftalt. Det viste en opgørelse fra klimamediet Carbon Brief i slutningen af oktober.
Der blev i aftalen fra 2022 lagt op til, at der skulle mobiliseres 1375 milliarder kroner om året alene til indsatser for biodiversitet for at stoppe naturens tilbagegang.
Den finansiering så ikke ud til at være inden for rækkevidde forud for COP16, og det gør den altså heller ikke efter mødet.
/ritzau/