De værste udenlandske bøller slap væk
Ungdomshuset er et kraftcenter for udenlandske autonome bøller i Nordeuropa. Og de fleste slap væk lørdag; Hjulpet af naboer, forlyder det.

Af de 273 anholdte ved urolighederne ved Ungdomshuset lørdag var de 84 udlændinge fra 13 lande. Men ifølge Politiken oplyser kilder i miljøet, at det ikke var de »rigtige« uromagere, der blev anholdt.

De siger, at mange af de anholdte var mere fredelige demonstranter, der ikke havde den fornødne erfaring i kamp mod politiet til at slippe væk.

De udenlandske frontløbere undslap gennem opgange og i samarbejde med naboer og forretningsdrivende.

»Mange beboere hjalp folk med at komme væk gennem opgangene. Det ligner den samme strategi, som man også har set ved lignende konfrontationer i eksempelvis Kreutzberg i Berlin, hvor man har et godt forhold til mange naboer,« siger irske Eoin Shortt til Politiken.

Ifølge avisens kilder er mange af de hårdhudede bøller klar til at komme igen, hvis der bliver brug for dem.

Forskningsmedarbejder og tidligere bz-aktivist Rene Karpantschof fra Sociologisk Institut ved Københavns Universitet bekræfter, at der er et kraftigt udenlandsk fokus på Ungdomshuset, og at huset kan have vokset sig til et af de mest betydningsfulde huse i Nordeuropa.

»Desuden har vi set en række støtteerklæringer fra hele Europa, og det tyder på, at mange europæiske autonome ser et angreb på Ungdomshuset som et angreb på hele miljøet«, siger Rene Karpantschof, der fremhæver Ungdomshusets populære punkscene som en af de væsentligste årsager til støtten.