De unge socialdemokrater på Utøya: Godt at være hjemme
Den socialdemokratiske ungdomslejr på Utøya ved Oslo er for første gang siden massakren i 2011 åbnet.
Norges unge socialdemokrater i ungdomsorganisationen AUF holder igen politisk lejr på øen Utøya. Men tragedien i 2011, da Anders Breivik myrdede 69 unge på øen, præger AUF-lejren og vil også gøre det ved fremtidige lejre på øen.
Norges unge socialdemokrater i ungdomsorganisationen AUF holder igen politisk lejr på øen Utøya. Men tragedien i 2011, da Anders Breivik myrdede 69 unge på øen, præger AUF-lejren og vil også gøre det ved fremtidige lejre på øen. Foto: Rødt nytt/Wikimedia/free

- En historisk dag, siger Mani Hussaini på øen Utøya ved Norges hovedstad, Oslo.

Han er leder af AUF, Norges Arbeiderpartis ungdomsafdeling, og han er en af de mange unge, der er på Utøya for at genoplive traditionen med ungdomslejr på øen.

Der er meldt 1000 deltagere til lejren, der fredag er åbnet, og som fortsætter til søndag.

Det er første gang siden 2011, da Anders Behring Breivik ved et kæmpe terrorangreb massakrerede 69 deltagere i AUF-lejren på Utøya, ligesom han dræbte syv andre med en terrorbombe i Oslo.

Nu "tager vi Utøya tilbage", som de unge siger. Men massakren den 22. juli 2011 glemmes aldrig.

- Den 22. juli vil for altid være en del af Utøyas historie. Alt det, vi måtte gå igennem. Alle de tunge dage, sagde Mani Hussaini, da han bød velkommen.

- Men denne dag vil også være en del af Utøyas historie. Dagen, hvor AUF's sommerlejr igen samles på Utøya.

Massakren er dermed en del af ungdomslejren, men de unge ser også fremad.

- Vores generation står over for store opgaver, siger Hussaini i sin åbningstale.

- Det er os, som må bekæmpe den voksende arbejdsløshed i Europa. Det er os, der må bekæmpe klimakrisen.

- Vi er ingen dessert-generation. Vi er en generation med så store opgaver, at vi knapt har tid til at spise middag, siger han.

Han tilføjer, at han har noteret, hvad der sker i Sverige, hvor socialdemokraterne har magten. Her har udenrigsminister Margot Wallström lanceret en såkaldt feministisk udenrigspolitik, og det mener Hussaini, at Norge også skal have.

Han opfordrer Norges udenrigsminister, den borgerlige Børge Brende, til at lade sig inspirere.

- Spørgsmålet er, om Brende er ligeså modig, siger Husseini med henvisning til, at kvinder og børn rammes hårdest i krig.

- Vi kræver mere end en twitterkampagne og fine taler. Ligestilling må være en del af vor internationale politik, tilføjer han i åbningstalen, der atter har bragt AUF til Utøya.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.