De unge kræver tre huse med varme og el
(Opdat.) De unge i det besatte hus i København opfordrer politikere til dialog. De afviser at forsvare huset med vold.

Læs også: Politi: Ejerne må selv sikre brandstation

På et pressemøde i dag fremsatte de unge, der lørdag besatte et privatejet hus på Dortheavej i det nordvestlige København, en række krav til politikerne.

»Politikerne har sagt, at det her (besættelse af det tomme hus, red.) stopper for al dialog. Men man kan ikke standse noget, der ikke har været der før. Vi vil vaske tavlen ren og starte dialogen forfra,« lyder det fra pressetalsmand Mads Clausen under et pressemøde i det besatte hus søndag eftermiddag.

De unge efterlyser især brugerstyrede huse med plads til forskellighed.

Og forfra betyder altså, at de vil gå til dialog med følgende krav:

1. Ungdomshuset på Jagtvej 69 skal sikres. De unge skal have lovning på, at det ikke bliver ryddet.

2. Det besatte hus på Dortheavej 63 overdrages til de unge under samme vilkår

3. Jagtvej 155 D – Brandstationen – overdrages til de unge under samme vilkår

4. Der skal installeres fjernvarme i Ungdomshuset på Jagtvej.

5. Der skal installeres el, vand og varme i det besatte hus på Dortheavej og på Brandstationen.

De forventer, at Københavns Kommune vil hjælpe de unge med at købe ejendommene, som for alle tre vedkommende ikke er ejet af kommunen. 

Politidirektøren i København, Hanne Bech-Hansen, har bekræftet, at huset vil blive ryddet senest mandag. Til det siger pressetalsmanden:

»Vi sender et åbent brev til politiet i dag, hvor vi siger, at det ikke er en sag for politiet - men for politikerne,« siger Mads Clausen.

Men det er ren nonsens, mener Hanne Bech-Hansen.

»Det er jo noget sludder og vrøvl. Der er jo en mand, der ejer det hus, og han har jo krav på, at der ikke er nogen, der tager ophold i det. Det har ikke spor med politik at gøre, ikke det fjerneste,« siger Hanne Bech-Hansen til politiken.dk.

De unges talsmand understreger, at de unge ikke vil forsvare det besatte hus med vold. Han oplyser dog samtidig, at de unge ikke frivilligt forlader huset. En udtalelse, som han ikke uddyber yderligere.

Noget tyder da også på, at de unge har tænkt sig at gøre det svært for politiet at rydde huset. En del af huset er allerede barrikaderet og overalt i huset ligger der træpaller og andre materialer, der kan bruges til at sikre huset yderligere mod politiets indtrængen.