De religiøse forbrydelser begynder med kvinderne

Når politiet i Danmark bliver opmærksom på en religiøs- eller æresforbrydelse, er det stort set altid på grund af trusler mod en kvinde.
»Det er simpelthen kvinderne, der er nøglen til en ærbar familie,« fortæller Esma Birdi.
Hun har selv været i et arrangeret ægteskab, som hun brød ud af. I dag er hun integrationskonsulent, rådgiver for blandt andre Integrationsministeriet og underviser i religiøst betingede forbrydelser på Politiskolen.
Esma Birdi fortæller, at trusler og vold ofte kommer, hvis en kvinde har fundet en kæreste, som familien ikke bryder sig om.
»I visse kredse er man så streng, fordi en kvinde uden pletter på sit ry bedre kan tiltrække en ægtemand. Hvis der opstår bare den mindste tvivl om hendes ærbarhed, kan hun blive udsat for anklage. For tab af ære går ud over hele familien,« fortæller hun.
Også mænd kan blive udsat for trusler, vold og pres for at gribe ind, hvis de har en søster, datter eller kone, som opfører sig på en måde, som tolkes som brud på normerne.
Esma Birdi understreger, at det er i en meget lille del af indvandrermiljøet, hvor sagerne sker.
»Vi er ikke gode nok til at give familierne redskaber til at løse konflikterne, og derfor risikerer vi, at de fortsætter. Men det er paradoksalt, for man kan efterhånden ikke finde en indvandrerfamilie i Danmark, der ikke har oplevet en eller andet form for tab af ære. Det danske samfund er et frit samfund, så det er en kamp, man ikke kan vinde.«