De her årskort giver adgang til flest dyreparker
Elsker børnene bare dyreunger, så kan det være, der skal besøges flere dyreparker denne sommer. Nogle årskort giver nemlig et gratis besøg andre steder også. Foto: Valery Hache/AFP
Har i planer om at besøge flere danske dyreparker sommeren over, så kan der være penge at spare ved at købe årskort ét sted, som giver gratis adgang et andet.

Hvis sommerferien foregår hjemme i Danmark, så står udflugter højt på ønskesedlen hos ungerne.

Er planen at lave flere endagsture ud og se på dyr i sommer-Danmark, så kan der være god ræson i at sammenligne priser og vilkår for årskort til zoologiske haver og dyreparker.

En del årskort giver nemlig gratis adgang en eller flere gange flere steder end der, hvor det er købt, så der kan være penge at spare.

- For nogle kan det være fordelagtigt, men man risikerer at købe årskortet i en forventning om at nå alt muligt, men når året er gået, er der formentlig mange, som ikke har udnyttet mulighederne, advarer Jakob Steenstrup, der er jurist ved Forbrugerrådet Tænk.

- Det er en rigtig god idé at slå koldt vand i blodet og tænke sig om, om tilbuddet er noget, man får brugt, eller om man lader sig forblænde af muligheder og rabatter, siger Jakob Steenstrup.

Det sker også ofte med ting som oplevelsesgaver og gavekort, at de ikke indløses i tide, og risikoen er den samme her.

Før man køber et årskort, gælder det i alle tilfælde om at sikre sig, at man kender vilkårene for de enkelte besøg.

Med mange årskort følger der også tilbud om rabatter på mad eller souvenirs, overfart med færge eller parkering i nærheden

- Det kan ved første øjekast se fordelagtigt ud, men man skal igen lige overveje, om man får det brugt. Plejer man at tage madpakke med, så skal man jo ikke bruge rabat på fødevarer til noget, siger Jakob Steenstrup.

Forbrugerrådet Tænk hverken til- eller fraråder at købe årskort, men anbefaler alle at kigge realistisk på, om tilbuddet ender op med at være fordelagtigt i kroner og øre.

Beliggenheden af de ekstra gratis indgange har også en betydning, for er der gratis adgang til parker i den anden ende af landet, er det ikke alle, som kommer afsted.

- Er tilbuddet til den lokale zoo, skal man måske regne efter, om pengene er tjent ind igen med to eller tre besøg og ikke i lige så høj grad et besøg i en forlystelsespark i den anden ende af landet, vurderer Jakob Steenstrup.

Fakta: Årskort, der giver gratis adgang andre steder i Danmark inkluderer

(Pris oplyst som årskort/dagsbillet)

* Årskort til Aalborg Zoo

- Voksen: 399/185, barn 3-11 år: 230/115.

- Giver ét gratis besøg i Ree Park, Givskud Zoo, Odense Zoo og Jesperhus Feriepark (ikke vandland). Giver halv pris på adgang til Nordsøen Oceanarium, Aqua Akvarium og Dyrepark, Tivoli Friheden.

* Årskort til Odense Zoo

- Voksen: 499/195*, barn 3-11 år: 300/95*.

- Giver ét gratis besøg i Ree Park Safari, Aalborg Zoo, Givskud Zoo, Jesperhus Feriepark. Halv pris på entréen til København Zoo, Fårup Sommerland og Egeskov. 15 procent rabat på adgang til medlemmer af DAZA, hvilket inkluderer Den Blå Planet, Knuthenborg Safaripark og Fjord og Bælt.

* Årskort til Givskud Zoo

- Voksen: 375/200, barn 3-11: 200/110.

- Giver ét besøg i Aalborg Zoo, Odense Zoo, Ree Park og Jesperhus Feriepark. Halv pris på dagsbilletter til Randers Regnskov, 25 procent på en dagsbillet til Legoland og Djurs Sommerland og 15 procent rabat i zoo og akvarier, der er med i DAZA.

* Årskort til Ree Park Safari

- Voksen: 350/185*, barn 200/100*.

- Giver ét gratis besøg i Odense, Givskud, Aalborg, Jesperhus. 50 procent i Jesperhus, Tivoli Friheden og 15 procent hos medlemmer af DAZA.

* Pandaclub-årskort ved WWF Verdensnaturfonden

- 250 kroner. Kan købes til børn til og med 16 år. Kan ikke købes til voksne.

- Kortet giver ved fremvisning af barnets sygesikringsbevis gratis adgang til Den Blå Planet, København Zoo, Tycho Brahe Planetarium, Knuthenborg Safaripark, Odense Zoo, Ree Park Safari, Skandinavisk Dyrepark, Aqua Akvarium & Dyrepark, Kattegatcentret, Randers Regnskov og Aalborg Zoo.

* Årskort til Kattegatcentret

- Voksen 325/165, barn 180/90

- Giver gratis entre i Nordsøen Oceanium, AQUA i Silkeborg, varierende rabatter til DAZA-medlemmer, Fregatten Jylland, Ebeltoft Glasmuseum, Museerne på Gl. Estrup og Hjerl Hede.

DAZA: Danish Association of Zoos and Aquaria inkluderer 16 attraktioner.

*= Dagspris i højsæson

- Årskort til København Zoo, Den Blå Planet, Knuthenborg Safaripark, Randers Regnskov, AQUA Akvarium og Dyrepark og Skandinavisk Dyrepark giver forskellige rabatter på en lang række attraktioner, men ikke gratis adgang nogen andre steder i Danmark, hvorfor de ikke er med i sammenligningen. Rabatterne kan ses på hjemmesiderne.

/ritzau/FOKUS